hpim0026 custom 300x228 - Απίκο απο τον θείοΜια παλιά τεχνική τόσο απλή και τόσο αποδοτική . Θα έχετε δει κόπιες φορές σε παλιές ζωγραφιές κάποιον να κραταει ένα καλάμι σε κάποιον βράχο και να ψαρεύει .
Από ότι καταλαβαίνεται είναι μια αρχέγονη αν θέλετε τεχνική ώστε ο άνθρωπος να καταφέρει  να πιάσει θηράματα και να τραφεί . Όπως κάθε τεχνική ψαρέματος έτσι και αυτή εξελίχθηκε . Αισίως ψαρεύω περίπου 30 και κάτι χρόνια απικο με πάρα πολλές  εναλλαγές διάφορες αρματωσιές και πολλά διαφορετικά δολώματα για το κάθε θήραμα . Διάφορα μήκη και είδη καλαμιών ( σκληρά η μαλακά )για κάθε βάθος .Καρμπον η και απλα καλάμια που κάποιες φορές τα μετατρέπαμε  κόβοντας τα και κονταίνοντας τα ώστε να τα μετατρέψουμε σε ντούρα με δράση κορυφής για ψάρεμα απικο με καρτελάκι .


698 300x225 - Απίκο απο τον θείοΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ 
Σε κάποια φάση των χρόνων του απικο και ειδικά  την εποχή  του 1975 περίπου το ψάρεμα αυτό εξελίχτηκε ως προς το θέμα της βάσης , και αυτό έγινε για τον εξής λόγο . Κάποια χρόνια ηρθαν στην αγορά κάποια καλάμια μάρκας JERMINA  ντούρα και γερά καλάμια για την εποχή και αξιόπιστα ως προς την αντοχή τους στο σήκωμα των σεβαστών σε βάρος θηραμάτων όμως με ένα πρόβλημα για τον απικατζη της εποχής . Ήταν βάρια και έπρεπε να βρεθεί μια λύση  γιατί ένα τέτοιο καλάμι δεν μπορούσε να κρατηθεί στο χέρι αλλά παράλληλα δεν μπορούσε να γίνει και σωστή βυθομέτρηση . Κάποιος παλιός  απικας λοιπόν επινόησε ένα καρεκλι όπως το λέγαμε με έναν σωλήνα στο πίσω μέρος του να χωραει το πίσω μέρος του καλαμιού και ένα δίχαλο εμπρός για να ακουμπήσει με ένα στοιχείο  μέσα στο άλλο και μια πεταλούδα σφιξίματος ώστε να ανεβοκατεβαίνει το καλάμι και να πετυχενουν την βυθομέτρηση που επιθυμούσαν .

701 300x225 - Απίκο απο τον θείοΠρωτεργάτες την εποχή εκείνη ήταν ο Καμπούρης από την Καλογρέζα ο Καμάρας ο Τάκης επίσης από την  ίδια περιοχή καθώς και ο Αντώνης οι μαλιας όπως τον λέγαμε και την ψαρεύει μέχρι και σήμερα και βέβαια πολλοί άλλοι . Βέβαια υπήρξαν και πολλοί άλλοι  όπως ο υποφαινόμενος που έφτιαξαν την βάση από ξύλο ώστε να την χρησιμοποιούμε και σαν αποθήκη των αναλώσιμων του απικο και όχι από σίδερο ώστε αποφύγαμε σκουριάσματα και λοιπά .

Και κάτι σημαντικό , το ψάρεμα απικο με καρτελάκι  είναι πατέντα ελληνική  δεν έχει καμιά σχέση με την τεχνική των ξένων και ο λόγος ότι στο εξωτερικό το απικο τους είναι με φελλούς λεπτές πετονιές  και παραβολικά καλάμια και ο λόγος ότι το χρησιμοποιούν σε ποτάμια και λίμνες και όχι όπως εμείς  σε ντοκους λιμανιών .

Γιατί το λέμε απικο?
Ο λόγος είναι πως όπου και αν ρίξουμε την αρματωσιά μας θα έρθει ακριβώς κάτω από το καλάμι μας  δηλ απικο .

ΔΟΛΩΜΑ  Το πιο γνωστό πάντα είναι η σαρδέλα καθαρισμένη και ζυμωμένη με φρυγανιά και σπορέλαιο . Το καλύτερο κατά την άποψη μου γιατί απευθύνετε σε όλα τα θηράματα  . Αυτή είναι η ιστορία της τεχνικής του απικο περιληπτικά . Περιμένω απορίες με αγάπη  ο  θειος .

Share