Μία από της καλύτερες τεχνικές ψαρέματος του υποβρύχιου κυνηγίου είναι σίγουρα το καρτέρι. Σε όπια μορφή το χρησιμοποιούμε , είτε αυτό είναι ρηχό, είτε βαθύ, είτε όταν εκτελείται κατά τη στατική του έκβαση, είτε στη δυναμική του μορφή.
Αν και απλό σαν  ιδέα για να συλλάβουμε τα ψάρια, οι παράμετροι που το διέπουν, συχνά, το κάνουν τεχνική υψηλών ψυχοσωματικών απαιτήσεων, περιορίζοντας την εφαρμογή του στον κύκλο των «προχωρημένων» του χώρου.
Ο ελεύθερος δύτης ψαροκυνηγός γλιστρά αθόρυβα στο βυθό, επιλέγει ένα πόστο, άλλοτε εμπειρικά, άλλοτε καθοδηγούμενος από το ένστικτο του, και κάπου εκεί γίνεται ένα με το βυθό.
Σκοπός του, με την επιλογή αυτή, να κάνει το ίδιο το θήραμα και να πλησιάσει προς αυτόν, και όχι να το ακολουθήσει, ενώ προσπαθεί να απομακρυνθεί ή να κρυφτεί.
Ίσως είναι η φύση του ψαροκυνηγού που τον κάνει να είναι τελειομανής, καθώς και η φύση των θηραμάτων του ιδιαίτερα επιφυλακτική, Ο εξοπλισμός για άλλη μία φορά  έρχεται να καλύψει το κενό μιας… βολής, κυριολεκτικά και μεταφορικά, ανάμεσα στο θήραμα και στο θηρευτή του….
Ας δούμε όμως τον εξοπλισμό αναλυτικά

prod2443 - Εξοπλισμός για το καρτέριΜάσκα
Ως προς το σχεδιασμό και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της, δεν διαφέρει γενικά από μία μάσκα που χρησιμοποιείται και για οποιαδήποτε άλλη τεχνική.
Από μαύρη μαλακή σιλικόνη, το απόλυτο υποαλλεργικό και άνετο υλικό, ακόμα και μετά από πολύωρη χρήση. Ο σκελετός της στιβαρός, ενώ ο εσωτερικός της όγκος θα έλεγα πως είναι ανάλογος του βάθους εφαρμογής του καρτεριού. Συνεπώς, στο ρηχό καρτέρι μία μάσκα μεσαίου εσωτερικού όγκου, λειτουργεί καλύτερα. Το οπτικό μας πεδίο μεγαλώνει, ενώ το μειωμένο βάθος δεν μας αναγκάζει σε πολλαπλές εξισώσεις και αυξημένη κατανάλωση extra οξυγόνου, κάτι που κάνει έναν ψαροκυνηγό να επιλέξει σαφώς μια μάσκα ελάχιστου όγκου στο βαθύ καρτέρι, δίχως δεύτερη σκέψη.
Ως προς τα χρώματα του σκελετού, καλώ θα ήταν να αποφεύγουμε τα έντονα ή φωτεινά, ειδικά σε μία τεχνική διακριτική, όπου καλούμαστε να φέρουμε εντός βεληνεκούς και τους πλέον καχύποπτους «κατοίκους» του βυθού. Καθόλου άσχημη σκέψη, λοιπόν, οι μάσκες με σκελετό σε χρώμα παραλλαγής η μαύρο αν και περιορισμένες σε αριθμό επιλογής εμπορικά, δίχως αυτό να σημαίνει πως οποιαδήποτε άλλη σκουρόχρωμη κρίνεται ακατάλληλη.Ως προς τα κρύσταλλα, τα κρύσταλλα-καθρέπτες. Θα έλεγα πως δεν ωφελούν σε τίποτα. Η τεχνική τους επεξεργασία «σκουραίνει» κατά πολύ το οπτικό μας πεδίο, καθιστώντας τη χρήση τους, τις μέρες με συννεφιά ή κατά την ανατολή και τη δύση, σχεδόν προβληματική. Αντίθετα, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα κρύσταλλα κίτρινου χρώματος.

lix big - Εξοπλισμός για το καρτέριΑναπνευστήρας
Η διατομή του πρέπει να είναι, ανάμεσα στα 18 έως τα 21mm με ανατομική κλίση που να ακολουθεί το προφίλ του κεφαλιού, Στο χρώμα θα πρέπει να επιλέγουμε  την παραλλαγή ή έστω κάτι ουδέτερο, σκούρο, μονόχρωμο.

prod1224 252x300 - Εξοπλισμός για το καρτέριΣτολή
Το καρτέρι είναι μία τεχνική στατικής μορφής.
Αυτό, σημαίνει πως ο ψαροκυνηγός, εφόσον κινείται λιγότερο, κρυώνει περισσότερο. Συνεπώς, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες ειδικά στο βαθύ καρτέρι, το 5άρι σακάκι κρίνεται απαραίτητο, σε συνδυασμό με ένα 3άρι παντελόνι, ενώ για περιοχές με πιο ζεστά νερά, το 3άρι υλικό θα δουλέψει θαυμάσια ακόμα και με ένα 2άρι γιλέκο εσωτερικά. Το χειμώνα δε, αυξάνουμε κατά 2mm το πάχος των υλικών μας, χρησιμοποιώντας έτσι 7άρι σακάκι και 5άρι παντελόνι. Προσέξτε την επιλογή της ποιότητας του νεοπρέν, ως προς τη φυσαλίδα του.
Μικρές, πυκνές φυσαλίδες απαιτούν πολύ λιγότερα κιλά στη ζώνη μας, ενώ η πλευστότητα μας ρυθμίζεται πολύ πιο αρμονικά, λόγω συμπίεσης, εξαιτίας του αυξημένου βάθους, φαινόμενο που συναντάμε πολύ συχνά στις στολές που είναι κατασκευασμένες από υλικά μεγάλης-φυσαλίδας. Ως maximum της άνεσης, της απόλυτης εφαρμογής και της αποδοτικότητας, το λείο ξυρισμένο υλικό σε παραλλαγή αποτελεί επιλογή των πιο έμπειρων κυνηγών, ενώ ιδιαίτερα αποτελεσματικό και ταυτόχρονα ανθεκτικότατο, είναι το ξυρισμένο νεοπρέν εσωτερικά με εξωτερική φόδρα παραλλαγής.
prod1377 300x83 - Εξοπλισμός για το καρτέριΌπλο
Εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν γιατί η επιλογή ενός τέτοιου όπλου είναι , τεράστιας σημασίας. Το όπλο για το καρτέρι δεν είναι ένα οποιοδήποτε όπλο, είναι το πάν , αυτό που στέλνει τη βέργα ευθύβολα, ταχύτατα και με δύναμη τέτοια ώστε να ξεπεράσει το θήραμα και να ανοίξει το φτερό ακόμα και στα τελευταία εκατοστά του τελευταίου μήκους της πετονιάς μας.
Τα λάστιχα, παίζουν καταλυτικό ρόλο, ενώ η αντοχή του σωλήνα και κατ’ επέκταση όλων των υλικών του όπλου, για το καρτέρι γενικότερα, αποτελούν τα σοβαρότερα κριτήρια των επιλογών μας.
j1 1024x768 - Εξοπλισμός για το καρτέρι
Ξύλο και ανθρακονήματα, εδώ έχουν την τιμητική τους, καθώς οι έντονες στρεβλώσεις του σωλήνα, λόγω μέγιστης φόρτισης, τα καθιστούν απαραίτητα. Ειδικά στα μεγάλα μήκη, που συχνά κρίνεται απαραίτητη η χρήση των διπλών ελαστικών, για όσους έχουν αδυναμία στις βολές.
Όσο για τα κοντά, κυρίως, ένα ζευγάρι 19 -20mm χαρίζουν αυτό που ζητάμε στο καρτέρι. Ανάλογα το θήραμα, την εποχή και τη διαύγεια, επιλέγουμε το μήκος του όπλου που θα ψαρέψουμε: 100, 110 και 115cm χρησιμοποιούνται κατά κόρον το καλοκαίρι, ενώ τα μικρά 82 – 90cm βρίσκουν την τιμητικοί τους στους θολούς χειμερινούς μήνες, με εξίσου άριστα αποτελέσματα.

No103M 500x500 300x300 - Εξοπλισμός για το καρτέριΜουλινέ
Στο καρτέρι δεν υπάρχει όπλο δίχως Μουλινέ. Ανά πάσα στιγμή δεν ξέρεις τι θήραμα θα χτυπήσεις  και σίγουρα είναι πολύ καλύτερα να το προνοήσεις παρά να… αρχίζεις να βρίζεις για την κακή σου τύχη.
Το μουλινέ, οριζόντιο η κάθετο, αποτελείται από τη βάση του, το καρούλι του, το τύμπανο και το μοχλό του τυλίγματος. Η βάση, πρέπει να εφαρμόζει απόλυτα στο όπλο και η προσαρμογή της σε αυτό να είναι στιβαρή.
Είναι συχνά μεγάλες οι δυνάμεις που ασκούνται από ένα μεγάλο θήραμα στο όπλο, καθώς το νήμα ξετυλίγεται, πόσο μάλλον όταν φτάνει στο τέλος του.
Ειδικότερα για το νήμα, το μήκος του είναι ανάλογο της χωρητικότητας του καρουλιού. Καθοριστικό ρόλο του μήκους παίζει η διατομή του.
Κοινώς, ένα μουλινέ που χωράει σχεδόν 40m σχοινί διατομής 2mm, θα χωράει περίπου 50m αν επιλέξουμε σε πάχος το 1,8 mm.
Επιλέγοντας καλής ποιότητας νήμα, μειώνουμε το πάχος και αυξάνουμε τη χωρητικότητα. Ως προς το φρένο, αυτό αποτελεί τμήμα του μουλινέ, με συνεχή εξέλιξη, και καλώ θα είναι στην αγορά μας να επιλέγουμε τα καταξιωμένα μουλινέ.
Ο μοχλός τυλίγματος, θα πρέπει να είναι άνετος, εύχρηστος ακόμα και με τη χρήση των χειμερινών μας γαντιών.
Αναζητούμε πάντα το ανθεκτικότερο υλικό στον πλέον μειωμένο όγκο, με την ιδανικότερη χωρητικότητα για τις προσωπικές μας ανάγκες και τις δυνατότητες του όπλου μας

prod1220 300x243 - Εξοπλισμός για το καρτέριΠέδιλα
Ειδικότερα στο βαθύ καρτέρι κρίνονται απαραίτητες ένα ζευγάρι λεπίδες νευρικότατες, με άμεση εκτόνωση και ιδιαίτερα προσεγμένα τεχνολογικά υλικά υαλονήματα και ανθρακονήματα θα πρέπει να πρωταγωνιστούν στης επιλογές μας, καθώς είναι τα μοναδικά υλικά που, εκτός του ότι αξίζουν το υψηλό κόστος αγοράς τους, είναι και τα μόνα που μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα στα κατάλληλα προπονημένα πόδια. Όσον αφορά τη σκληρότητα των λεπίδων μας, δεν θα προτιμούσα τα σκληρά καθώς το μόνο που προσφέρουν είναι να κουράζουν τα πόδια μας.
Διαλέγοντας μία μαλακή ή μεσαίας σκληρότητας λεπίδα, ανάλογη του σώμα μας, και δουλεύοντας τη σωστά, ανακαλύπτουμε το σωστό δρόμο από και προς το βυθό.
psarontoufeko 675 2 353002 60G349 - Εξοπλισμός για το καρτέρι

Share