Μπορώ να ασχοληθώ με τις καταδύσεις, αν έχω μυωπία;

Μπορώ να ασχοληθώ με τις καταδύσεις, αν έχω μυωπία;
Nαι. Υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης ειδικών φακών στη μάσκα.

Είναι απαραίτητο να με εξετάσει γιατρός;
Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον οργανισμό κάτω από το νερό. Καλό είναι να προηγηθεί μια ιατρική εξέταση.

Χρειάζεται να αγοράσω τον καταδυτικό εξοπλισμό;
Oχι. Τα περισσότερα καταδυτικά κέντρα νοικιάζουν εξοπλισμό.

Τι προκαλεί τη νόσο αποσυμπίεσης (νόσος των δυτών);
Η δημιουργία φυσαλίδων των αδρανών αερίων (αζώτου π.χ.) στους ιστούς. Οι φυσαλίδες μπορεί να προκαλέσουν ρήξη αιμοφόρων αγγείων, εμβολισμό, παράλυση και θάνατο. Η νόσος της αποσυμπίεσης προκαλείται από: γρήγορη ανάδυση, παράλειψη των προβλεπομένων στάσεων για αποσυμπίεση, συχνές αλλαγές βάθους και προδιαθεσικούς παράγοντες (αφυδάτωση, υποθερμία, υπερκόπωση κ.λπ.).

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου των δυτών;
Πόνοι στις αρθρώσεις, ζάλη, αδυναμία συγκέντρωσης, συντονισμού και ισορροπίας, κούραση και λήθαργος, πονοκέφαλος, ναυτία, γενικότερη αδυναμία και παράλυση.

Κατά τη διάρκεια της κατάδυσης με ενοχλούν τα αφτιά μου.
Τι πρέπει να κάνω;

Η δυσφορία προέρχεται από την πίεση που ασκεί το νερό στα τύμπανα των αφτιών. Μόλις αισθανθείτε τον παραμικρό πόνο ισοσταθμίστε την πίεση των αφτιών σας. Ο σωστός τρόπος είναι να κλείστε ελαφρά με τα δάχτυλα τη μύτη σας και να καταπιείτε ή να φυσήξτε με κλειστό το στόμα. Χρησιμοποιείστε την τεχνική αυτή, καθώς κατεβαίνετε πιο βαθιά.

Τι πρέπει να κάνω, αν νιώσω φόβο κάτω από το νερό;
Ο πανικός κάνει τα πράγματα πολύ πιο δύσκολα και αυξάνει την πιθανότητα ατυχήματος. Στην περίπτωση που αισθανθείτε πανικό: ελέγξτε την αναπνοή σας παίρνοντας βαθείες αργές ανάσες,
σκεφθείτε ήρεμα και αποφασίστε τι θα κάνετε με βάση την εκπαίδευση και την εμπειρία σας,ενεργήστε γρήγορα και χωρίς δισταγμούς.

Ποια είναι η σωστή διαδικασία ανόδου στην επιφάνεια;
Ειδοποιούμε το σύντροφό μας. Βεβαιωνόμαστε ότι κατάλαβε την πρόθεσή μας να ανεβούμε στην επιφάνεια.Προετοιμαζόμαστε να αδειάσουμε τον αέρα από το ρυθμιστή πλευστότητας, καθώς ανεβαίνουμε.Tεντώνουμε το ένα μας χέρι ευθεία πάνω από το κεφάλι μας.Κοιτάζουμε την επιφάνεια του νερού.Ανεβαίνουμε αργά (ποτέ πιο γρήγορα από τις φυσαλίδες του αέρα).
Κάνουμε τις απαραίτητες στάσεις για αποσυμπίεση. Οταν τελειώσει το στάδιο της αποσυμπίεσης, ανεβαίνουμε αργά στην επιφάνεια.

Μπήκε νερό στη μάσκα μου. Πώς το αδειάζω;
Βγάλτε τη μάσκα και αφήστε τη να γεμίσει νερό. Αναπνέετε κανονικά από το ρυθμιστή ή από τον αναπνευστήρα. Ρίξτε ελαφρά το κεφάλι πίσω και πιέστε με το ένα χέρι τη μάσκα στο μέτωπό σας.
Πάρτε μια βαθειά ανάσα και εκπνεύστε από τη μύτη. Ο αέρας θα εκτοπίσει το νερό από τη μάσκα. Ισως χρειαστεί να επαναλάβετε το φύσημα.Oταν αδειάσει εντελώς το νερό, στερεώστε την πάλι κανονικά.

Share