Συνήθως όταν παθαίνουμε κράμπα έχουμε κάνει κάποιο από τα παρακάτω λάθη:

Κακή διατροφή, ανεπαρκής ύπνος..

 Κακή εκτίμηση της απόστασης που αποφάσισε να διανύσει ψαρεύοντας. Αναγκάζεται έτσι σε πολύωρη κολύμβηση, έξω από τα συνηθισμένα του όρια.

Αμέλεια συλλογής πληροφοριών για τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή όπου πρόκειται να ψαρέψει. Το αποτέλεσμα είναι να χρειαστεί να κολυμπήσει για πολλή ώρα κόντρα σε δυνατό ρεύμα ή έντονο κυματισμό.

Κακή κατανομή έργου στη διάρκεια του ψαρέματος. Εξαντλεί έτσι όλα τα αποθέματα των δυνάμεων του, πολύ πριν ολοκληρώσει τη διαδρομή του.

Κακή προετοιμασία την προηγούμενη ημέρα.

Επιλογή λάθος «στόχων»: Τα ψάρια που έχουν πολλές πιθανότητες να βραχώσουν σε βάθος και συνθήκες που δεν είναι γνώριμες στον ψαροκυνηγό, ισούνται με άσκοπη κατανάλωση δυνάμεων.

Αν τελικά βρεθούμε αντιμέτωποι με τά δύσκολα, ας θυμηθούμε: Ι. Όταν κολυμπάμε κόντρα στον καιρό ή το ρεύμα, προσπαθούμε να κινούμαστε διαγράφοντας τεθλασμένη πορεία, βάζοντας το ρεύμα ή τον καιρό πλαγιομετωπικά και όχι τελείως μπροστά μας. Με αυτό τον τρόπο, μειώνουμε την αντίσταση και δουλεύουμε σε πιο χαλαρό ρυθμό,

Τραβάμε τον πλωτήρα  εκ περιτροπής με το ζευγάρι μας για να υπάρχουν διαστήματα ξεκούρασης και αποφόρτισης.

 Συγκεντρωνόμαστε κάνοντας κινήσεις ήρεμες, δυνατές και με σταθερό ρυθμό. Φροντίζουμε ταυτόχρονα να διατηρούμε την πιο υδροδυναμική στάση που μπορούμε, ώστε να πετυχαίνουμε μεγαλύτερη ταχύτητα, με μικρότερο δαπανόμενο έργο.

Αν πάθουμε κράμπα, διατείνουμε τον μυ που έσφιξε, ακολουθώντας δύο κανόνες:
α) Διατηρούμε την αυτοπειθαρχία μας, αποφεύγοντας τον πανικό και το άγχος.
β) Κατά τη διάταση, τραβάμε αργά και ελεγχόμενα μέχρι το σημείο του πόνου, και μένουμε στη θέση αυτή για 15-30 δευτερόλεπτα πριν επαναλάβουμε την κίνηση. Ταυτόχρονα, δεν ξεχνάμε να κάνουμε βαθιές εισπνοές και εκπνοές.

 Αν νιώσουμε εξάντληση σε κάποιο μυ, προσπαθούμε να πετύχουμε την ίδια κίνηση ενεργοποιώντας άλλες μυϊκές ομάδες.

 Πίνουμε ένα ισοτονικό διάλυμα, αφού η αφυδάτωση του οργανισμού επιτείνει τις κράμπες.

Ευχαριστούμε τον Ιατρό κ. Νίκο Παπαδόπουλο  για τη βοήθεια του.

Share