Ανάμεσα στις τεχνικές της συρτής η παράκτια συρτή είναι σίγουρα η πιο ενδιαφέρουσα λόγω της μεγάλης ποικιλίας θηραμάτων που μας επιτρέπει να πιάσουμε.
Είναι μια τεχνική που μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν εύκολα ακόμα και αυτή που δεν έχουν ανάλογες εμπειρίες . Αυτό το είδος συρτής μπορεί να διαιρεθεί σε δύο εντελώς διαφορετικές δραστηριότητες , αυτή που χρησιμοποιείται πολύ κοντά στην ακτή και αυτή που είναι αφιερωμένη στα πιο ανοικτά ,στα περαστικά ψάρια.

618 300x240 - Παράκτια συρτήΜε αυτή λοιπόν τη διαίρεση καλύπτουμε ένα φάσμα νερού τουλάχιστον μέχρι και τρία ναυτικά μίλια από την ακτή.Μιλάμε λοιπόν για μια τεχνική που πραγματοποιείτε  με πλεούμενο και δεν χρειάζεται ειδικές ναυτικές γνώσεις .Η πραγματοποίηση της συχνά σε λίγα μέτρα η και εκατοστά νερού την κάνει προσιτή ακόμα και με τα πιο μικρά σκάφη που σε πολλές περιπτώσεις βάρκες με μικρές εξωλέμβιες  είναι και οι πιο καλές αφού μπορούμε να περάσουμε στα πιο ρηχά σημεία και ο λιγότερος θόρυβος της μηχανής κάνει να μην τρομάζουν τα αρπαχτικά.

Ο εξοπλισμός αυτών των ψαράδικων σκαφών είναι ελάχιστος , αρκεί ένα βυθόμετρο με μικρή ισχύ και δύο θήκες για καλάμια . Η συρτή γίνεται ακολουθώντας την πορεία της ακτής προτιμώντας την θάλασσα σε συνθήκες σουέλ στις οποίες υπάρχει και η μεγαλύτερη κυνηγετική δραστηριότητα.
Οι περιοχές που θα πρέπει να μας ενδιαφέρουν περισσότερο τα βράχια που είναι κάθετα στην θάλασσα ,οι λιμενικές κατασκευές. τα κανάλια που εκβάλουν στην θάλασσα , τα λιβάδια ποσειδωνίας με περιοχές άμμου, οι κυματοθραύστες και γενικά όλα τα κομμάτια παραλίας που σκάει το κύμα .

614 - Παράκτια συρτή

Σε περιοχές που συχνάζουν ζαργάνες , σαφρίδια , μελανούρια δράκαινες και άλλα μικρά ψάρια χρησιμοποιούμε πολύ ευλύγιστα καλάμια ( τηλεσκοπικά η σε δύο κομμάτια) τύπου για spinning , συνδυασμένα με σταθερούς μηχανισμούς με μάννα 0,20-0,25.
Αν όμως υπάρχουν πιθανότητες να μας χτυπήσουν λαβράκια , μανάλια , θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε καλάμια υπέρ-ελαφριά το πολύ 8-12 λιμπρών με μικρούς περιστρεφόμενους μηχανισμούς  και μάννα 0,30.

1 - Παράκτια συρτήΤα παράμαλλα αν πρόκειται για μελανούρια η άλλα μικρά ψάρια δεν θα πρέπει να ξεπερνάνε τα 0,20 και φυσικά να είναι αόρατα αν αντιθέτως αναζητάμε μεγαλύτερα τότε μία λύση ανάμεσα στα 0,20-0,25 θα είναι και οι καλύτερη.
Η αρματωσιά μας είναι σχετικά πολύ απλή ένα μικρό στριφτάρι τόσο ώστε να περνάει ελεύθερα από τα δακτυλίδια του καλαμιού μας και το παράμαλλο μας να είναι από 6 έως 10 μέτρα .
Τα δολώματα για την παράκτια συρτή είναι τα κλασικά της που και αυτά μπορούμε να τα διαιρέσουμε σε δύο κατηγορίες στα μαλακά και τα σκληρά δολώματα .

Μαλακά δολώματα εννοούμε τα χελάκια και τα σκουλήκια από σιλικόνη ενώ τα σκληρά είναι τα  minnow ( πλευστά με μικρή γλώσσα η βυθιζόμενα με μεγάλη γλώσσα) και τα κουταλάκια.
Η επιλογή του ενός η του άλλου δολώματος είναι καθαρά μια εμπειρική κατάσταση, σαν κανόνας ώμος για τους αρχάριους προτείνονται τα μαλακά δολώματα .

Κάνοντας συρτή κοντά στην ακτή είναι σημαντικό να περνάμε τα δολώματα μας σε σημεία που παρατηρούμε δίνες που δημιουργούνται από τα ρεύματα , σε σημεία που σπάει το κύμα και να έχουμε τον νου μας στην επιφάνεια του νερού για κινήσεις των αρπαχτικών.
Σε βυθούς που μπορεί να συναντήσουμε  λαβράκια μικρές συναγρίδες η άλλα ψάρια του βυθού είναι απαραίτητο να βυθίσουμε τα δολώματα μας με αποσπώμενα μολύβια τα οποία θα μας επιτρέψουν να ψαρέψουμε πιο κοντά στον βυθό σε αναζήτηση φυσικά αυτών των θηραμάτων .

Η παράκτια συρτή βυθού είναι πολύ αποδοτική σε βάθη από 5 έως 15 μέτρων .
Οι συνθήκες βέβαια για να επιτύχουμε καλά αποτελέσματα είναι δύο : η ταχύτητα που δεν θα πρέπει να είναι πάνω από 4 μίλια και το βύθισμα των δολωμάτων που θα πρέπει να δουλεύουν σε στενή επαφή με τον βυθό .
Στα ανοιχτά η συρτή μας θα δουλέψει αποκλειστικά στον αφρό τα θηράματα που υπάρχουν σε αυτό το φάσμα νερού δεν είναι και λίγα.

Ξεκινάμε με  παλαμίδες ,και συνεχίζουμε με  κυνηγούς , τονάκια , ρείκια  , σαφρίδια .
Αυτή λοιπόν η ποικιλία θηραμάτων κάνει το ψάρεμα μας πιο συναρπαστικό ιδιαίτερα αν χρησιμοποιούμε λεπτές πετονιές και ελαφριούς εξοπλισμούς.

Χρησιμοποιώντας λοιπόν καλάμια των 8-12 λιμπρών και με μάνα νήμα 18 λιμπρών , η αρματωσιά  μας θα φέρει ένα στριφτάρι sampo η παραμάνα  25 λιμπρών και το παράμαλλο μας θα είναι 2 με 3 μέτρα , η διάμετρος του παράμαλλου ποικίλη ανάλογα με το minnow η άλλα δολώματα που δεν προϋποθέτουν την επαφή του ναύλων με το στόμα του ψαριού ένα κλασικό 0.30 – 0,35 θα είναι αρκετό αν χρησιμοποιούμε φτερά η χταπόδια θα πρέπει να το ενισχύσουμε λίγο.
Αν υπάρχει η δυνατότητα να παίξουμε με τέσσερα καλάμια τα δύο εξωτερικά καλάμια θα είναι αρματωμένα με χταπόδια η φτερά κα θα απέχουν από το σκάφος μας γύρω στα 60 μέτρα.
Τα δύο κεντρικά καλάμια θα είναι αρματωμένα με minnow και θα έχουν απόσταση από το σκάφος 40 με 50 μέτρα. Η ταχύτητα μας θα είναι από 4-6 κόμβους .
Τέλος να σας ευχηθώ καλές επιτυχίες και θα είμαι κοντά σας για όποια απορία σας.

Share