Η ΣΦΥΡΙΔΑ
Η σφυρίδα (epinephelusaeneus), συναντιέται στις ελληνικές θάλασσες και σε ορισμένες περιοχές ονομάζεται και ροφός, που στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα συγγενές είδος (epinephelusguara). Το αγγλικό του όνομα (dogtoothgrouper=ροφός με κυνόδοντες) οφείλεται προφανώς στην δυνατή οδοντοστοιχία του ψαριού.Ένα συγγενές είδος είναι και η σφυριδοπούλα ή σφυριδίτσα (epinephelusalexandrinus), το οποίο επίσης συναντάμε στις ελληνικές θάλασσες.Η σφυρίδα έχει χρώμα καστανό με κηλίδες λευκές ή κιτρινωπές, στρογγυλές ή γραμμωτές. Λέγεται επινέφελος ο χαλκωματένιος.Το σώμα της είναι μακρουλό πιο ευκίνητο από του ροφού: έχει τα χαρακτηριστικά ραχιαία πτερύγια των σερρανιδών με τις πρώτες 10-12 σκληρές αγκαθωτές ακτίνες. Το στόμα της βαθύ πιο μεγάλο από της στήρας, χοντρά τα χείλια, το κάτω εξέχει αρκετά. Τα λέπια της σφυρίδας μοιάζουν με χτένια. Είναι καλά κολλημένα στο δέρμα της, το οποίο αποκτά τραχιά εμφάνιση, αλλά και υφή.Το μήκος μπορεί να φτάσει μέχρι 80 εκατοστά. Την βρίσκουμε σε βάθη από 20-200 μέτρα.Μπορει να φτάσει τα 15 κιλά βάρος.Φαίνεται πως το είδος ζει πολλά χρόνια στην ίδια περιοχή.Εμφανίζεται στα αμμώδη κατώτατα σημεία λάσπης . Τρέφεται με ψάρια και τα ασπόνδυλα .Η σφυρίδα ζει σε πετρώδεις περιοχές και ψαρεύεται με παραγάδι ή συρτή βυθού.Το κρέας της είναι εξαιρετικά νόστιμο και τρώγεται ψητή ή σούπα.Θα ακούσουμε να την λένε και πρασινομάτα.

Share