Πρόκειται για ένα βασικό εξάρτημα της καθετής μας που όμως δεν του  δίνουμε και πολλή σημασία.

Μολύβι:
αν καταφέρουμε να επιλέξουμε το σωστό για το ψάρεμα μας, τότε βελτιώνεται και η αρματωσιά, αλλά και η απόδοση (όσον αφορά τα ψάρια), αυξάνεται κατακόρυφα.
Οι  ψαράδες που ψαρεύουν ρηχά γύλους, χάνους και πέρκες, τότε ότι μολύβι και να Βάλουνε στην αρματωσιά τους είναι κατάλληλο. Όταν όμως αναζητάμε και κάποια καλύτερα ψάρια, όπως λυθρίνια, σαργούς, μουρμούρες ή ψαρεύουμε σε αρκετά βαθιά νερά , τότε τα πράγματα είναι διαφορετικά και η σωστή επιλογή του μολυβιού θα βελτιώσει σημαντικά την επιτυχία του ψαρέματος μας.
.jpg - Τα μολύβια της καθετής Το μολύβι
για να είναι κατάλληλο για το ψάρεμα που κάνουμε πρέπει να έχει πρώτα απ’ όλα το σωστό κι απαραίτητο βάρος. Ένα βάρος που τις περισσότερες φορές είναι σε συνάρτηση με το βάθος που ψαρεύουμε. μικρό Βάθος – μικρό μολύβι Μεγάλο Βάθος – μεγάλο μολύβι,.
Ένας κανόνας που ακολουθείτε σχεδόν πάντα. Το πιο επιτυχημένο  μολύβι είναι να κατεβαίνει όσο γίνεται γρηγορότερα και να ανεβαίνει όσο το δυνατόν ευκολότερα, με μικρότερη αντίσταση. ¶ρα πρέπει να βρίσκουμε  μολύβια που να έχουν κάποιο υδροδυναμικό σχήμα και όχι τυχαίου σχήματος,
Το τρίτο πράγμα είναι να μην στρίβει την πετονιά μας. Μολύβι το οποίο, στρίβει ή μπερδεύει την αρματωσιά μας είναι άχρηστο για το ψάρεμα μας.
Συνοψίζοντας αυτά τα τρία πράγματα και αποφεύγοντας την αγορά κάποιου εξειδικευμένου μολυβιού καταλήγουμε σε ένα μολύβι μακρόστενου σχήματος κωνικού και όχι πλακέ στο κάτω μέρος, με στριφτάρι και βάρους ανάλογου με το βάθος ψαρέματος.
Αναφέροντας  σωστό βάρος, εννοούμε ότι πρέπει το μολύβι μας να κατεβάζει την αρματωσιά μας στο επιθυμητό κάθε φορά βάθος
Δηλαδή, έστω ότι θέλουμε να ψαρέψουμε σε βάθος 50 μέτρων. Δεν θα πάμε να βάλουμε στην αρματωσιά μας ένα μολύβι του μισού κιλού για να κατεβαίνει γρήγορα κάτω η αρματωσιά μας, γιατί αυτό και θα μας κουράζει πολύ στο ανέβασμα, αλλά και θα καταπονεί την αρματωσιά μας. όμως, δεν θα Βάλουμε ένα μολύβι 10 γραμμαρίων, γιατί και θα αργήσει πολύ να κατέβει στο βυθό και θα αρπάζουν τα δολώματα τα μικρόψαρα προτού αυτή φτάσει στο Βυθό, εκεί που υπάρχουν τα ψάρια που αναζητάμε.
Το Βάρος πέρα από το βάθος έχει να κάνει και με άλλους  παράγοντες. Από αυτούς ένας αρκετά σημαντικός είναι το ρέμα που μπορεί να υπάρχει στον τόπο ψαρέματος. Αν υπάρχει αρκετό, τότε τοποθετούμε μεγαλύτερο βάρος από ότι αν ο τόπος μας είναι ήρεμος, ενώ αν η περιοχή είναι ελεύθερη από αυτά ή εμείς ψαρεύουμε βράδυ, τότε χρησιμοποιούμε πολύ ελαφρύτερα. Πιο ελαφρύ μολύβι χρησιμοποιούμε και όταν ψαρεύουμε γόπες κι άλλα κοπαδιαστά ψάρια τα οποία αναζητούμε σε μια μεγάλη γκάμα Βάθους.
Επειδή συνήθως ψαρεύουμε σε διάφορα βάθη, θα πρέπει η εναλλαγή του μολυβιού να γίνεται σχετικά εύκολα. Π’ αυτό λοιπόν ποτέ δεν κάνουμε κόμπο στην άκρη του μολυβιού αλλά συνδέουμε το μολύβι μας στην αρματωσιά μας με τη βοήθεια της κλασικής θηλιάς ή με κάποιο είδος παραμάνας.
Το μολύβι μας δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να στρίβει ή να μπερδεύει την αρματωσιά μας. Αν δεν είναι περαστό θα πρέπει με κάποιο τρόπο να καταλήγει σε στριφτάρι. Δηλαδή θα πρέπει ή να έχει ενσωματωμένο πάνω του ένα στριφτάρι.
Μπορεί στα μικρά βάθη να μην  παίζει και μεγάλο ρόλο , όμως στα μεγάλα βάθη το στριφτάρι είναι απαραίτητο., θα πρέπει Επίσης να γνωρίζουμε ότι η ύπαρξη στριφταριού αλλά και η υδροδυναμικότητα του σχήματος μας βοηθά να ψαρεύουμε με λεπτότερες αρματωσιές.
Όσο πιο γρήγορα κατεβαίνει ένα μολύβι στο Βυθό και όσο πιο εύκολα ανεβαίνει στην επιφάνεια, τόσο και καλύτερο είναι. Αυτό για να το πετύχουμε θα πρέπει το μολύβι μας να έχει το ανάλογο σχήμα, το οποίο να ελαχιστοποιεί όσο το δυνατόν περισσότερο τις τριβές με το νερό.
Μολύβια τα οποία είναι ατσούμπαλα πλακέ στο κάτω μέρος δεν κάνουν για καθετή. Προτιμήστε τα  μολύβια με κωνικό το κάτω μέρος ή μολύβια που να έχουν σχήμα το οποίο ελαχιστοποιεί τις αντιστάσεις. Επίσης, θα πρέπει ή υδροδυναμική του να είναι άριστη για  να ανεβαίνει πιο εύκολα στην επιφάνεια.
DSC 0497 300x199 - Τα μολύβια της καθετήςΜε την υδροδυναμικότητα του σχήματος πέρα από το γρήγορο κι εύκολο ανεβοκατέβασμα της πετονιάς μας επιτυγχάνουμε κι ελαχιστοποίηση του Βάρους. Ένα μικρό υδροδυναμικού σχήματος μολύβι θα ανεβοκατεβαίνει ευκολότερα και συντομότερα την αρματωσιά μας από ένα απλό και μεγαλύτερου Βάρους μολύβι.
Τα μολύβια της καθετής θα μπορούσαμε να τα χωρίσουμε σε  δυο κατηγορίες. Τα σταθερά και τα συρόμενα. Σταθερά: Είναι τα μολύβια που συνδέονται σε κάποιο σημείο της αρματωσιάς μας, συνήθως στο κάτω άκρο και δεν μετακινούνται. Η πλειοψηφία των ψαρεμάτων μας απαιτεί αυτού του είδους μολυβιού και είναι τα μολύβια αυτά που χρησιμοποιεί και η πλειοψηφία των ψαράδων.
Συρόμενα:
Μολύβια τα οποία αφήνουν ελεύθερη την αρματωσιά μας να μετακινηθεί η να μετακινείται στα πλαίσια που εμείς καθορίζουμε. Απευθύνονται σε εξειδικευμένα ψαρέματα, σε καχύποπτα και πονηρά ψαριά, σε αρκετά ρηχά νερά .
Το  μολύβι της καθετής πρέπει  να πληροί κάποιες βασικές προϋποθέσεις, όμως στα εξειδικευμένα ψαρέματα θέλουμε κι εξειδικευμένα μολύβια.
Στο εμπόριο υπάρχει μια πολύ μεγάλη γκάμα μολυβιών, τα οποία καλύπτουν όλες τις ανάγκες και όλα τα γούστα των ψαράδων.
1234 - Τα μολύβια της καθετήςΥδροδυναμικά
Πρόκειται για μολύβια όπου για μεγαλύτερη υδροδυναμικότητα ο κατασκευαστής τα έχει σχεδιάσει με συγκεκριμένα πτερύγια στο πλάι ή με κάποια αυλάκια για να γλιστρούν στο νερό. Εδώ υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία τόσο σε μολύβια σταθερού τύπου, όσο και σε συρόμενα, απλά ή πλαστικοποιημένα, έτσι ώστε να καλύπτονται τα γούστα ακόμα και του πιο απαιτητικού ψαρά.
Μολύβια με εξογκώματα :
Μολύβια τα οποία έχουν δόντια στην επιφάνεια τους. Κυκλοφορούν κυρίως σε συρόμενου τύπου. Καθώς το μολύβι πηγαίνει στο βυθό και μάλιστα σε αμμώδη περιοχή, ο ψαράς το σέρνει έτσι ώστε τα δόντια του να σηκώσουν κάποια μικρή θολουρίτσα όπου αυτή θα φέρει κοντά τις μουρμούρες και τα υπόλοιπα ψάρια που Βόσκουν στην αμμούδα.
Μολύβια χορευτές:
Μολύβια μακρόστενα, με το Βάρος τους όλο συγκεντρωμένο στο κάτω μέρος, ενώ το πάνω μέρος είναι κούφιο. Είναι ειδικά κατασκευασμένα για να ψαρεύουν σε πολύ δύσκολους, βραχώδεις Βυθούς.
Μολύβια φωσφόρου:
Πρόκειται για μολύβια όπου είτε φωσφορίζουν, είτε τοποθετείται στο εσωτερικό του (χημικό φως) για να φωτίζουν το βράδυ. Χρήσιμα σε νυχτερινά κυρίως ψαρέματα.
Μολύβια συγκεκριμένης καθόδου:
Πρόκειται για μολύβια ανομοιόμορφου Βάρους, όπου το Βάρος βρίσκεται συγκεντρωμένο σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο των μολυβιών και το σχήμα τους είναι τέτοιο ώστε καθώς κατεβαίνει στο Βυθό αυτό να έρχεται και να στέκεται σε συγκεκριμένη θέση.
Μολύβια άγκυρες:
Πρόκειται για μολύβια τα οποία έχουν άγκιστρα για να μπορούν να σκαλώνουν όποτε χρειάζεται στο Βυθό.
Μολύβια μαλαγρωτές:
Μολύβια όπου στο εσωτερικό τους τοποθετείται μαλάγρα.

Share