1 2 - Τι είναι το βυθόμετρο και πως λειτουργείΓια χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι ψάρευαν και θα ψαρεύουν.Κάθε ένας που ψαρεύει είχε και θα έχει τα ίδια προβλήματα:
1) Να βρει τα ψάρια.
2) Να τα κάνει να δαγκώσουν το δόλωμα.
3) Να τα πιάσει.
Το βυθόμετρο δεν κάνει τα ψάρια να τσιμπήσουν, ούτε σας τα πιάνει, αλλά σας λύνει το πρώτο και κύριο πρόβλημα, σας τα βρίσκει.

Δεν είναι δυνατόν να πιάσετε ψάρια εάν δεν τα έχετε βρει και τα βυθόμετρα μπορούν να το κάνουν με μεγάλη ακρίβεια.

2 2 - Τι είναι το βυθόμετρο και πως λειτουργείΣτο τέλος της δεκαετίας του 1950, ο Κάρλ Λόουρανς και οι γιοι του ¨¶ρλεν και Ντάρελ, λόγω της μεγάλης αγάπης που είχαν προς το ψάρεμα, άρχισαν τις υποβρύχιες καταδύσεις και άρχισαν να παρατηρούν τις συνήθειες των ψαριών (μετακινήσεις, τόποι διαβίωσης, θερμοκρασίες κλπ).
Τα χρόνια αυτά, λίγοι άνθρωποι, χρησιμοποιούσαν τα μεγάλα επαγγελματικά βυθόμετρα, τα οποία λειτουργούσαν με λυχνίες, σε χαμηλές συχνότητες και με μεγάλες καταναλώσεις σε αμπέρ και ήταν αδύνατο να δείξουν μεμονωμένα  ψάρια, έδειχναν μόνο μεγάλα κοπάδια ψαριών.

3 - Τι είναι το βυθόμετρο και πως λειτουργείΟ Κάρλ και οι γιοι του άρχισαν να σχεδιάζουν ένα μικρό φορητό βυθόμετρο το οποίο θα εύρισκε και το μεμονωμένο ψάρι.Μετά από χρόνια έρευνα και σκληρή δουλειά κατασκευάσθηκε το πρώτο μικρό ερασιτεχνικό βυθόμετρο το οποίο θα άλλαζε για πάντα την παγκόσμια ιστορία του ψαρέματος.

Το 1957 δημιουργήθηκε μια νέα βιομηχανική μονάδα με την κατασκευή και την πώληση του πρώτου ερασιτεχνικού βυθομέτρου με τρανζίστορ.

Το 1959 η εταιρία Lowrance παρουσίασε το <μικρό πράσινο κουτί> το οποίο έγινε το πιο δημοφιλή
βυθόμετρο σε όλο τον κόσμο και ήταν το πρώτο πετυχημένο ερασιτεχνικό βυθόμετρο.

4 - Τι είναι το βυθόμετρο και πως λειτουργείΠερισσότερα από 1 000 000 τεμάχια κατασκευάσθηκαν μέχρι το 1984, όπου σταμάτησε η παραγωγή του, λόγω μεγάλου κόστους.Από το 1957 έως σήμερα η Lowrance είχε μακρύ δρόμο.Από το μικρό πράσινο κουτί, στα τελευταίας τεχνολογίας αριστουργήματα «Βυθόμετρα και GPS» η LOWRANCE συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρόλλο στην παγκόσμια αγορά του ερασιτεχνικού βυθομέτρου.

Πως λειτουργεί

5 300x231 - Τι είναι το βυθόμετρο και πως λειτουργείΗ λέξη SONAR (Ηχοβολιστικό) είναι η συντόμευση των λέξεων  SOUND – NAVIGATION – RANGING.
Η εφεύρεση και η ανάπτυξη του είχε σκοπό την ανακάλυψη των εχθρικών υποβρυχίων κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
Το ηχοβολιστικό (βυθόμετρο) αποτελείται από τα κάτωθι:
1) Πομπό
2) Αισθητήρα (transducer)
3) Δέκτη
4) Οθόνη Με απλά λόγια, ο πομπός δημιουργεί ένα ηλεκτρικό παλμό, ο οποίος μετατρέπεται
σε ηχητικό σήμα από τον αισθητήρα (Transducer) και στέλνεται μέσα στο νερό.Όταν το ηχητικό σήμα συναντήσει κάποιο εμπόδιο, επιστρέφει στον αισθητήρα, μετατρέπεται σε ηλεκτρικό σήμα, το οποίο ο δέκτης το ενισχύει και το στέλνει στην οθόνη.Η ταχύτητα του ήχου στο νερό είναι 1500 μέτρα το δευτερόλεπτο, ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ της εκπομπής και της λήψης του σήματος μπορεί να μετρηθεί και έτσι καθορίζεται η απόσταση προς το αντικείμενο.Η λειτουργία αυτή επαναλαμβάνεται πολλές φορές κάθε δευτερόλεπτο.

6 - Τι είναι το βυθόμετρο και πως λειτουργείΟι συχνότητες ήχου που χρησιμοποιούνται από τα μηχανήματα  είναι: 200 χιλιόκυκλοι, 50 χιλιόκυκλοι.Τις συχνότητες αυτές δεν μπορεί να τις συλλάβει το ανθρώπινο αυτί αλλά ούτε και τα ψάρια. (Για τον λόγο αυτό μη φοβάστε ότι τα ψάρια θα ακούσουν τον ήχο που στέλνει το βυθόμετρο και θα φύγουν).

Όπως προαναφέραμε το βυθόμετρο στέλνει και λαμβάνει σήμα, κατόπιν εμφανίζει το σήμα στην οθόνη.
Αυτό επειδή συμβαίνει πολλές φορές το δευτερόλεπτο, μια συνεχόμενη γραμμή εμφανίζεται κατά μήκος της οθόνης και σας δείχνει το σήμα του βυθού, επίσης επειδή ο ήχος επιστρέφει από κάθε αντικείμενο που υπάρχει μεταξύ της επιφάνειας και του βυθού εμφανίζει και αυτό στην οθόνη.Γνωρίζοντας την ταχύτητα του ήχου στο νερό και τον χρόνο που κάνει η επιστροφή του ήχου στον δέκτη η συσκευή μπορεί να σας δείχνει με μεγάλη ακρίβεια το βάθος του βυθού αλλά και κάθε ψαριού.

Απόδοση συστήματος
Τέσσερις (4) είναι οι παράγοντες που καθορίζουν την τέλεια λειτουργία της συσκευής.
1) Μεγάλη ισχύς του πομπού.
2) Αποτελεσματικός αισθητήρας.
3) Ευαίσθητος δέκτης.
4) Υψηλή ανάλυση οθόνης.
Όλα τα συστήματα της συσκευής πρέπει να συνεργάζονται μεταξύ των κάτω από όλες τις καιρικές
συνθήκες με υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες.

Μικρή ισχύς – Μεγάλη ισχύς
7 - Τι είναι το βυθόμετρο και πως λειτουργεί
Η μεγάλη ισχύς του πομπού αυξάνει
τις πιθανότητες να έχετε επιστροφές σημάτων
από πολύ βαθιά νερά ή από άσχημο βυθό
και να σας δίνει πολύ καλές πληροφορίες
για την σύσταση του βυθού και για τα ψάρια

Ο αισθητήρας δεν πρέπει μόνο να μπορεί να δεχθεί την μεγάλη ισχύ από τον πομπό, αλλά να μπορεί να μετατρέπει το ηλεκτρικό σήμα σε ηχητική ενέργεια με πολύ μικρή απώλεια, επίσης να μπορεί να ανιχνεύει και τα πιο αδύνατα επιστρεφόμενα σήματα από μεγάλα βάθη, αλλά και από πολύ μικρά ψάρια.
Ο δέκτης πρέπει να είναι ικανός να συναλλάσσεται με μεγάλη ποσότητα σημάτων. Να μειώνει τα πάρα πολύ δυνατά σήματα και να ενισχύει τα αδύνατα σήματα που λαμβάνει από τον αισθητήρα (transducer). Πρέπει επίσης να μπορεί να διαχωρίζει τα σήματα που είναι το ένα κοντά στο άλλο και να τα εμφανίζει και να τα ξεχωρίζει στην οθόνη.
Η οθόνη πρέπει να έχει υψηλή ανάλυση σε κάθετα σημεία (pixels) και πάρα πολύ καλή αντίθεση (βαθμός διαφοράς φωτεινού – σκούρου) ώστε τα στοιχεία που εμφανίζονται να είναι λεπτομερή, κατανοητά και ξεκάθαρα με όλες τις συνθήκες φωτισμού.

Συχνότητες
Μερικές συσκευές βυθομέτρων  εργάζονται στους 200 χιλιοκύκλους και άλλες στους 50 χιλιοκύκλους ή σε συνδυασμούς 200/50 χιλιοκύκλους.Υπάρχουν πλεονεκτήματα για την κάθε συχνότητα, αλλά για την καλύτερη παρατήρηση στην θάλασσα σε ρηχά νερά μέχρι 100 μέτρα είναι οι  200 χιλιόκυκλοι.Μπορείτε να κινείστε με μεγάλες ταχύτητες σε ρηχά νερά και να έχετε βυθό χωρίς μεγάλες παρεμβολές από ανεπιθύμητα παράσιτα.Βλέπετε καλύτερα τους ήχους των ψαριών στην οθόνη και μπορείτε να βλέπετε δύο ξεχωριστούς ήχους ψαριών εάν αυτά ευρίσκονται πολύ κοντά το ένα στο άλλο αντί μιας μάζας.Οι 50 χιλιόκυκλοι είναι για καλύτερη παρατήρηση σε πιο βαθιά νερά, έναντι των 200 χιλιοκύκλων.
Οι αισθητήρες (Transducer) των 200 χιλιοκύκλων έχουν μικρότερο άνοιγμα γωνίας έναντι μεγαλυτέρου ανοίγματος γωνίας στους αισθητήρας των 50 χιλιοκύκλων.
Γενικά οι διαφορές μεταξύ 200 χιλιοκύκλων και 50 χιλιοκύκλων είναι

200 kHz 50 kHz
Μικρότερα βάθηΜικρότερο άνοιγμα γωνίας

Μεγαλύτερη παρατήρηση

Λιγότεροι ανεπιθύμητοι ήχοι

Μεγαλύτερα βάθηΜεγαλύτερο άνοιγμα γωνίας

Μικρότερη παρατήρηση

Περισσότεροι ανεπιθύμητοι ήχοι

Αισθητήρες (Transducers)
Ο αισθητήρας είναι «η αντένα» του βυθομέτρου.Μετατρέπει την ηλεκτρική ενέργεια του πομπού σε υψηλή συχνότητα ήχου.Το ηχητικό σήμα από τον αισθητήρα, ταξιδεύει διαμέσου του νερού και επιστρέφει σε αυτόν από κάθε αντικείμενο που θα συναντήσει μέσα στο νερό.Όταν το επιστρεφόμενο ηχητικό σήμα συναντήσει την επιφάνεια του αισθητήρα, μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια η οποία στέλνεται στον δέκτη της συσκευής.Η συχνότητα λειτουργίας του αισθητήρα πρέπει να είναι ίδια με την συχνότητα λειτουργίας της συσκευής.Δεν μπορείτε να χρησιμοποιείτε αισθητήρα 50 χιλιοκύκλων σε συσκευή που είναι σχεδιασμένη να δουλεύει στους 192 χιλιοκύκλους και το αντίθετο.Ο αισθητήρας πρέπει να είναι σχεδιασμένος ώστε να αντέχει στα ισχυρά σήματα του πομπού
και να μετατρέπει όσο το δυνατόν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια σε ηχητικά σήματα, αλλά και αρκετά ευαίσθητος ώστε να λαμβάνει και τα πιο αδύνατα σήματα και να απορρίπτει ηχητικά σήματα άλλων συχνοτήτων.Με λίγα λόγια, ο αισθητήρας πρέπει να είναι πολύ αποτελεσματικός.Τα στοιχεία του αισθητήρα είναι κατασκευασμένα από κρυστάλλους “zirconate ή barium titanate. Εφόσον επεξεργαστούν οι κρύσταλλοι και τοποθετηθούν οι καλωδιώσεις τοποθετείται το κέλυφος το οποίο μπορεί να είναι πλαστικό ή μπρούτζινο ανάλογα με το σκάφος και το σημείο που θα τοποθετηθεί ο αισθητήρας.Το μέγεθος των κρυστάλλων του αισθητήρα είναι ανάλογο με το άνοιγμα γωνίας εκπομπής ηχητικού σήματος του αισθητήρα. Όσο μεγαλύτερο το άνοιγμα γωνίας τόσο μικρότερο είναι το μέγεθος των κρυστάλλων.Όσο μικρότερο άνοιγμα γωνίας τόσο μεγαλύτερο το μέγεθος των κρυστάλλων.Παράδειγμα στους 200 χιλιοκύκλους: Εάν είχαμε κρύσταλλο με άνοιγμα γωνίας εκπομπής 20 μοίρες,η διάμετρος του κρυστάλλου θα ήταν 2,5 εκατοστά, εάν η γωνία εκπομπής ήταν 8 μοίρες τότε η διάμετρος του κρυστάλλου θα ήταν περίπου 5 εκατοστά. «Μεγάλη διάμετρος κρυστάλλου μικρή γωνία εκπομπής με συνέπεια μεγάλο σε διαστάσεις αισθητήρα,
μικρή διάμετρος μεγάλη γωνία εκπομπής με συνέπεια μικρό σε μέγεθος αισθητήρα».
Τέσσερις είναι οι κύριοι τρόποι στήριξης των αισθητήρων.

1) Διαμέσου του κύτους «Ανοίγετε τρύπα στο σκάφος».
8 - Τι είναι το βυθόμετρο και πως λειτουργεί

2) Εσωτερικά «Το κολλάτε με εποξική κόλλα μέσα από το σκάφος και το ηχητικό σήμα διαπερνά τον πολυεστέρα του σκάφους».
«Δεν διαπερνά: Αλουμίνιο, ξύλο, μέταλλο, πολυουρεθάνη κλπ».
9 - Τι είναι το βυθόμετρο και πως λειτουργεί

3) Βιδωτό στην πρύμνη του σκάφους.
10 - Τι είναι το βυθόμετρο και πως λειτουργεί

4) Φορητό
11 1 - Τι είναι το βυθόμετρο και πως λειτουργεί

Γωνία εκπομπής αισθητήρα (Transducer)
Ο αισθητήρας συγκεντρώνει το ηχητικό σήμα σε μία δέσμη.Όταν κάποιος ηχητικός παλμός εκπέμπεται από τον αισθητήρα, αυτός καλύπτει μεγαλύτερη περιοχή όσο βαθύτερα ταξιδεύει.
Εάν θελήστε να το ζωγραφίσετε σε ένα κομμάτι χαρτί θα ανακαλύψετε ότι δημιουργεί ένα κώνο.Το ηχητικό σήμα είναι ισχυρότερο κατά μήκος της κεντρικής γραμμής του κώνου και σταδιακά αδυνατίζει καθώς απομακρύνεται από την κεντρική γραμμή.

12 1 - Τι είναι το βυθόμετρο και πως λειτουργεί
20 μοίρες άνοιγμα γωνίας – 6 μοίρες άνοιγμα γωνίας

Η Lowrance σας προσφέρει αισθητήρες (transducers) με μεγάλο άνοιγμα 20 μοιρών ή μικρό άνοιγμα 6 μοιρών στην υψηλή συχνότητα των 200 χιλιοκύκλων.Οι αισθητήρες με μεγάλο άνοιγμα (20 μοίρες) θα σας δώσουν περισσότερες πληροφορίες από τον κόσμο του βυθού αλλά σε μικρά βάθη, διότι στα μεγάλα βάθη ανοίγει ο κώνος και μειώνεται η δύναμης του επιστρεφόμενου σήματος.
<<Τους Αισθητήρες με μεγάλο άνοιγμα θα τους χρησιμοποιήσετε στα ρηχά νερά για μεγάλη παρατήρηση>>.Οι αισθητήρες με μικρό άνοιγμα γωνίας εκπομπής δεν θα σας δώσουν πολλές πληροφορίες, αλλά θα σας δώσουν μεγαλύτερο βάθος.<<Τους αισθητήρας με μικρό άνοιγμα γωνίας θα τους χρησιμοποιήσετε για πιο μεγάλα βάθη αλλά με λιγότερη παρατήρηση>>.

Στην χαμηλή συχνότητα των 50 χιλιοκύκλων υπάρχουν αισθητήρες με άνοιγμα γωνίας 19, 30 ή 36 ή 45 μοίρες.<<Μικρότερο άνοιγμα μεγαλύτερα βάθη αλλά λιγότερη παρατήρηση>>. <<Μεγαλύτερο άνοιγμα μικρότερα βάθη αλλά με μεγαλύτερη παρατήρηση>>.

Συνθήκες Νερού και βυθος
Ο τύπος του νερού που χρησιμοποιείτε το βυθόμετρο επηρεάζει την λειτουργία του σε πολύ μεγάλο βαθμό.Τα ηχητικά κύματα ταξιδεύουν πολύ πιο εύκολα στα καθαρά και πολύ μικρής περιεκτικότητας ή καθόλου σε αλάτι νερό, όπως είναι τα νερά των λιμνών.Στην θάλασσα τα ηχητικά κύματα ταξιδεύουν μετά εμποδίων.Υπάρχει πολύ μεγάλη απορρόφηση των ηχητικών σημάτων, όπως και μεγάλες αντανακλάσεις από τα διάφορα θαλάσσια υπόγεια ή επιφάνειας ρεύματα, από τα διάφορα ανεπιθύμητα αντικείμενα και από τους μικροοργανισμούς που αιωρούνται μέσα στο θαλασσινό νερό.
Αέρας και κύματα δημιουργούν φυσαλίδες νερού κοντά στην επιφάνεια και σκορπούν το ηχητικό σήμα.Το αλάτι, το πλαγκτόν και διάφοροι άλλοι μικροοργανισμοί σκορπούν και εμποδίζουν το ηχητικό σήμα.Τα νερά των λιμνών μπορεί να έχουν φυσαλίδες, ρεύματα και μικροοργανισμούς, αλλά δεν επηρεάζουν τόσο πολύ το ηχητικό σήμα όσο επηρεάζει το θαλασσινό νερό.
Ο βούρκος, η λάσπη, η άμμος και τα φύκια του βυθού απορροφούν και σκορπίζουν το ηχητικό σήμα με αποτέλεσμα το επιστρεφόμενο σήμα να είναι ασθενικό.Οι πλάκες, τα βράχια, τα κοράλλια και τα διάφορα σκληρά αντικείμενα αντανακλούν καλύτερα το ηχητικό σήμα.Μπορείτε να δείτε καλύτερα την διαφορά στην οθόνη του βυθομέτρου σας.Ένας λασπώδης βυθός σας δίνει μια λεπτή γραμμή κατά μήκος της οθόνης.Ένας σκληρός βυθός σας δίνει μια φαρδιά γραμμή κατά μήκος της οθόνης.
Υπάρχουν διάφορα απλά παραδείγματα που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε πως λειτουργεί το ηχητικό σήμα.

13 1 - Τι είναι το βυθόμετρο και πως λειτουργεί
Μαλακός βυθός

14 1 - Τι είναι το βυθόμετρο και πως λειτουργεί
Σκληρός βυθός

Παράδειγμα: Στην παιδική σας ηλικία όλοι είχατε κάποια μπάλα και την χτυπάγατε στην αυλή του σπιτιού σας και αυτή ξαναγύρναγε στο χέρι σας.Εάν η αυλή σας είχε ίσιες στρωτές πλάκες με την ίδια δύναμη που χτυπάγατε την μπάλα σχεδόν με την ίδια δύναμη επέστρεφε η μπάλα στο χέρι σας.
Το ίδιο συμβαίνει και με το ηχητικό σήμα.Στον σκληρό και στρωτό βυθό η αντανάκλαση θα είναι πιο ισχυρή και στην οθόνη σας θα βλέπετε πιο φαρδιά γραμμή.
Εάν βάζατε στην αυλή σας μαλακή άμμο και χτυπάγατε την μπάλα, η μπάλα δεν θα επέστρεφε σε σας με την ίδια δύναμη, το ίδιο συμβαίνει και με το ηχητικό σήμα στην άμμο.Η αντανάκλαση θα είναι πιο αδύνατη και στην οθόνη θα βλέπετε πιο στενή γραμμή όπως βλέπετε και στο παράδειγμα των πιο πάνω εικόνων.Εάν βάζατε στην αυλή σας πολύ λάσπη και χτυπάγατε την μπάλα, η μπάλα δεν θα επέστρεφε σε σας, το ίδιο συμβαίνει και με το ηχητικό σήμα στην λάσπη.Η αντανάκλαση θα είναι πολύ πιο αδύνατη και στην οθόνη θα βλέπετε μια πολύ λεπτή γραμμή.

Σύσταση βυθού
Όπως βλέπετε στο παράδειγμα της εικόνας, κάτω από την ψηλή μαύρη γραμμή του βυθού εμφανίζεται μια γκρίζα φαρδιά γραμμή (Gray line)® η οποία σας δείχνει την σύσταση του εδάφους.
Η γκρίζα γραμμή σας βοηθά στο να ξεχωρίζετε τους δυνατούς από τους αδύνατους ήχους.
Γκριζάρει όλους τους δυνατούς στόχους, ενώ μαυρίζει όλους τους αδύνατους.

17 - Τι είναι το βυθόμετρο και πως λειτουργείΠαράδειγμα:
Ένας λασπώδης βυθός σας δίνει αδύνατη επιστροφή ήχου οπότε και η γκρίζα γραμμή είτε είναι πολύ στενή ή εξαφανίζεται και στην θέση της εισχωρεί το μαύρο χρώμα.Ένας αμμώδης βυθός σας δίνει πιο ισχυρή επιστροφή ήχου από ότι ένας λασπώδης βυθός οπότε η γκρίζα γραμμή είναι πιο φαρδιά.Ένας ομαλός πετρώδης βυθός σας δίνει ακόμη πιο ισχυρή επιστροφή ήχου οπότε έχετε φαρδύτερη γκρίζα γραμμή.Εάν η γραμμή του βυθού είναι πάρα πολύ λεπτή και μαύρη τότε ο βυθός είναι βούρκος.Ο βούρκος απορροφά το ηχητικό σήμα οπότε έχετε πάρα πολύ αδύνατη επιστροφή σήματος.Το ίδιο συμβαίνει εάν ο βυθός είναι σπαρμένος με ανώμαλες πέτρες.Το σήμα δεν επιστρέφει όλο προς τον αισθητήρα, αντανακλάτε προς άλλες κατευθύνσεις, οπότε βλέπετε πολύ λεπτή μαύρη διακεκομμένη γραμμή.

Τα αντικείμενα που ευρίσκονται πάνω από τον βυθό (ψάρια, πέτρες πεσμένες, ναυάγια κλπ) εμφανίζονται πάνω από την μαύρη γραμμή του βυθού.Οι πέτρες έχουν χρώμα γκρι.Οι φυκιάδες έχουν χρώμα μαύρο.Εάν οι πέτρες είναι καλυμμένες με φύκια, τότε βλέπετε ένα γκρι όγκο περιτριγυρισμένο με μαύρο χρώμα.

Θερμοκρασία νερού και θερμοκλινές
Η θερμοκρασία του νερού έχει μεγάλη επίδραση στις δραστηριότητες των ψαριών.Τα ψάρια έχουν ψυχρό αίμα και το σώμα τους έχει πάντα την θερμοκρασία του νερού που τα περιβάλει.Κατά τους χειμωνιάτικους μήνες το κρύο νερό επιβραδύνει τον μεταβολισμό τους, επίσης κατά την διάρκεια των χειμωνιάτικων μηνών χρειάζονται τέσσερις φορές περισσότερο φαγητό από ότι τους καλοκαιρινούς μήνες.Τα περισσότερα ψάρια δεν αφήνουν τα αυγά τους για  πολλαπλασιασμό, εκτός και εάν η θερμοκρασία του νερού είναι στα επιτρεπτά τους όρια.Ο αισθητήρας θερμοκρασίας που προσαρμόζεται στις περισσότερες συσκευές  αναγνωρίζει τις επιθυμητές για πολλαπλασιασμό θερμοκρασίες νερού.

15 - Τι είναι το βυθόμετρο και πως λειτουργείΠαράδειγμα ορισμένα ψάρια δεν μπορούν να επιβιώσουν όταν η θερμοκρασία του νερού είναι χαμηλότερη ή υψηλότερη από τα επιθυμητά τους όρια, ενώ άλλα έχουν μεγαλύτερη αντοχή στις διάφορες αλλαγές της θερμοκρασίας του νερού.

Πάντως κάθε είδος ψαριού έχει την θερμοκρασία που θα μπορεί να επιβιώσει.

Θερμοκλινές
tutori20 300x193 - Τι είναι το βυθόμετρο και πως λειτουργείΣτην θάλασσα θα συναντήσετε στρώσεις ψυχρού και θερμού νερού.Το σημείο συνάντησης της στρώσης του θερμού νερού με την στρώση του ψυχρού νερού ονομάζεται θερμοκλινές.
Το βάθος και το εύρος του θερμοκλινές μπορεί να αλλάζει ή με την εποχή ή την ημέρα ή την ώρα.

Σε βαθιά νερά μπορείτε να συναντήσετε περισσότερες περιοχές με θερμοκλινές. Οι περιοχές αυτές έχουν μεγάλη σημασία για το ψάρεμα.Τα μικρά ψάρια ευρίσκονται πιο ψηλά από το θερμοκλινές, ενώ τα μεγαλύτερα είναι πιο χαμηλά ή και μέσα στο θερμοκλινές.
Σχήματα Ψαριών
Δύο είναι οι τρόποι που μπορείτε να βλέπετε τα ψάρια στα βυθόμετρα .
1) Σαν ψάρια
2) Με γραμμές (κάθετες ή οριζόντιες γραμμές ή σε σχήμα καμπύλης).
Οι πιο κοινή ερώτηση από όλους τους πελάτες μας είναι: «Πως θα βλέπουμε ψάρια σε μορφή καμπύλης;»

Οι απαντήσεις μας είναι:

1) Ο αισθητήρας πρέπει να είναι τελείως παράλληλος με τον βυθό.

Διότι εάν είναι στραβά τοποθετημένος, το σήμα που στέλνει στον βυθό δεν μας δίνει το πραγματικό βάθος αλλά ούτε είναι δυνατόν να μας δείξει ψάρια σε μορφή καμπύλης.

2) Ο δεύτερος παράγοντας είναι η ανάλυση της οθόνης και η μεγέθυνση της εικόνας.

Η ανάλυση της οθόνης οφείλεται στον αριθμό των κάθετων σημείων (pixels).Όσο πιο πολλά pixels τόσο καλύτερα βλέπετε τα ψάρια σε μορφή καμπύλης.

Ο πιο κάτω πίνακας σας δίνει την ικανότητα να δείτε ψάρια σε μορφή καμπύλης, σε δύο διαφορετικές οθόνες με διαφορετική ανάλυση σε βάθος 50 ποδιών.

Μέγεθος PIXEL   Μέγεθος PIXEL
100 Κάθετα PIXEL οθόνης 240 Κάθετα PIXEL οθόνης
Κλίμακα Μέγεθος PIXEL Κλίμακα Μέγεθος PIXEL
0-10 feet 1.2 inches 0-10 feet 0.5 inches
0-20 feet 2.4 inches 0-20 feet 1.0 inches
0-30 feet 3.6 inches 0-30 feet 1.5 inches
0-40 feet 4.8 inches 0-40 feet 2.0 inches
0-50 feet 6.0 inches 0-50 feet 2.5 inches

Όπως καταλαβαίνετε ένα pixel καλύπτει μεγαλύτερη περιοχή νερού σε κλίμακα βάθους 0-100 πόδια, από ότι καλύπτει σε κλίμακα βάθους 0-10 πόδια.
Παράδειγμα: Εάν η συσκευή έχει 100 pixels κάθετα και κλίμακα βάθους 0-100 πόδια,
κάθε pixel ισοδυναμεί σε βάθος 12 ιντσών.Κάποιο ψάρι για να το δείτε σε μορφή καμπύλης θα έπρεπε να ήταν πολύ μεγάλο.Εάν κάνετε μεγέθυνση κλίμακας στα 30 πόδια δηλαδή (80-110 πόδια) κάθε pixel ισοδυναμεί με 3,6 ίντσες και υπάρχει πιθανότητα να δείτε το ψάρι σε μορφή καμπύλης.
Το μέγεθος του ψαριού το καταλαβαίνετε από το μέγεθος της καμπύλης.
Χρησιμοποιώντας ένα βυθόμετρο με μικρό αριθμό κάθετων pixels στα πολύ ρηχά νερά, το ψάρι κοντά στον βυθό θα εμφανίζεται σαν μια ίσια γραμμή.Αυτό συμβαίνει λόγω του περιορισμένου αριθμού των κουκίδων σε αυτό το βάθος, αλλά και στο περιορισμένο χρόνο παραμονής του ψαριού μέσα στον κώνο του σήματος.(Πολύ μικρό άνοιγμα κώνου λόγω μικρού βάθους).Εάν είσαστε στα βαθιά νερά (όπου το σήμα του ψαριού εμφανίζεται σε μεγαλύτερη απόσταση), μεγεθύνοντας την οθόνη σε παράθυρο 20 ή 30 πόδια κοντά στον βυθό, εμφανίζεται το ψάρι υπό μορφή καμπύλης κοντά στον βυθό.Αυτό συμβαίνει επειδή μικρύνατε το μέγεθος της κουκίδας και έχετε μεγαλύτερο κώνο. (Μεγάλο άνοιγμα κώνου λόγω μεγάλου βάθους)

45 - Τι είναι το βυθόμετρο και πως λειτουργεί
100 pixels
46 - Τι είναι το βυθόμετρο και πως λειτουργεί
240 pixels

Στην δεξιά εικόνα βλέπετε μια οθόνη με 240 κάθετα pixels, ενώ στην αριστερή εικόνα βλέπετε την ίδια απεικόνιση με 100 κάθετα pixels.Όπως βλέπετε στην δεξιά εικόνα με τα περισσότερα pixels,η παρατήρηση είναι πολύ πιο καλή και οι καμπύλες των ψαριών φαίνονται πολύ καλύτερα. από ότι στην αριστερή εικόνα με τα λιγότερα pixels.

Η ταχύτητα της εικόνας
Η ταχύτητα κίνησης της εικόνας στην οθόνη επηρεάζει τον τύπο της καμπύλης του ψαριού. Όσο ταχύτερα κινείται η εικόνα στην οθόνη, τόσο μεγαλύτερος αριθμός pixel εμφανίζεται καθώς το ψάρι περνά μέσα από τον κώνο.Αυτό βοηθά στην καλύτερη εμφάνιση της καμπύλης του ψαριού. Μπορείτε να πειραματιστείτε με την ρύθμιση της ταχύτητας της εικόνας μέχρι να βρείτε την ρύθμιση που σας ικανοποιεί.

Γιατί το ψάρι εμφανίζεται σαν καμπύλη;

18 - Τι είναι το βυθόμετρο και πως λειτουργείΑιτία είναι η σχέση του ψαριού και το άνοιγμα του κώνου του αισθητήρα καθώς το σκάφος περνά πάνω από το ψάρι.Μόλις η άκρη του ψαριού εμφανιστεί στην αρχή της γραμμής του κώνου αρχίζουν και ανάβουν τα pixels στην οθόνη, η απόσταση είναι μεγάλη.Καθώς το σκάφος περνά πάνω από το ψάρι η απόσταση μικραίνει το σήμα είναι ισχυρότερο και ανάβουν περισσότερα pixels, καθώς το ψάρι βγαίνει από τον κώνο η απόσταση μεγαλώνει και ανάβουν άλλα pixels βαθύτερα, όπως βλέπετε και στο παράδειγμα της ανωτέρω εικόνας.
Εάν το ψάρι δεν διασχίζει όλο τον κώνο του σήματος, τότε βλέπετε κάθετες γραμμές. Εάν το ψάρι είναι σε μικρό βάθος επειδή η διάρκεια παραμονής του μέσα στον κώνο είναι πολύ μικρή δεν βλέπετε καμπύλη αλλά κάθετες γραμμές.Να θυμόσαστε ότι πρέπει να υπάρχει κίνηση μεταξύ σκάφους και ψαριού για να δείτε καμπύλη, επίσης η ταχύτητα του σκάφους πρέπει να είναι πολύ μικρή.
Εάν αγκυροβολήσετε δεν θα βλέπετε καμπύλες αλλά οριζόντιες γραμμές

Πηγή :lowrance

Share