Η βαθιά καθετή απαιτεί μεγάλη προετοιμασία και οργάνωση γι αυτό απευθύνεται σε ερασιτέχνες ψαράδες που αγαπούν πραγματικά αυτή την τεχνική. Τα σημεία που θα αναζητήσουμε τα θηράματα αυτής της τεχνικής βρίσκονται σε πολύ

680 205x300 - Το πέρασμα στην βαθιά καθετήΤο πέρασμα στην βαθιά καθετή
Η βαθιά καθετή απαιτεί μεγάλη προετοιμασία και οργάνωση γι αυτό απευθύνεται σε ερασιτέχνες ψαράδες που αγαπούν πραγματικά αυτή την τεχνική. Τα σημεία που θα αναζητήσουμε τα θηράματα αυτής της τεχνικής βρίσκονται σε πολύ απομακρυσμένες περιοχές και σε βαθιά νερά. Πράγμα που καθιστά αναγκαίο  και τον ανάλογο εξοπλισμό. Οι επιτυχίες βασίζονται πάντα στις γνώσεις τις περιοχής ,στον εξοπλισμό και φυσικά σε ένα σκάφος με την ανάλογη υποδομή ώστε να μπορούμε να εξασκήσουμε το ψάρεμα με ασφάλεια αλλά και λειτουργικότητα..

Εξοπλισμός .
Τα προηγούμενα  χρόνια οι ψαράδες έφταναν στο τόπο με απλά σημάδια και τους ψάρευαν με τα χέρια. Οι πετονιές (αρματωσιές) ήταν εφοδιασμένες με 10 η 15 αγκίστρια  ενώ τα βάρη έφταναν και τα 2 κιλά. Εκείνα τα χρόνια τα ψάρια αφθονούσαν και οι δέκα ριξιές ήταν αρκετές για να έχουν μια πλούσια ψαριά, έτσι η κούραση περνούσε σε δεύτερη μοίρα .Η μείωση όμως των θηραμάτων σαν επακόλουθο έφερε και την ανάγκη να αναζητούμε τα κοπάδια με περισσότερες προσπάθειες πράγμα που έφερε αναπόφευκτα την κούραση στα όρια της. Για την αναζήτηση τρόπων ώστε να διευκολυνθεί η βαθιά καθετή τα ηλεκτρικά μηχανάκια έφεραν την επαναστατική λύση που πραγματικά διευκόλυνε αυτούς που λάτρευαν το ψάρεμα αυτό. Η εμφάνιση τον βυθόμετρων και του GPS  έδωσε και άλλες ευκολίες στην εύρεση των ψαριών και τον τόπων .

Αλλά ας δούμε παρακάτω αναλυτικά τα εργαλεία που θα χρειαστούμε για αυτό το ψάρεμα

Βυθόμετρο : ένα πολύ καλό βυθόμετρο που είναι ικανό να μας δείξει τα βάθη μέχρι και τα 600 μέτρα είναι το πιο απαραίτητο όργανο .Τα ψάρια που αναζητούμε συνήθως είναι οι Μπαλάδες η πιο σωστά το Λυθρίνι του πελάγους , ψάρια που ποτέ δεν είναι στάσιμα στο ίδιο σημείο αλλά βρίσκονται σε διαρκεί κίνηση αναζητώντας την τροφή τους. Έτσι το Βυθόμετρο μας βοηθάει πάρα πολύ στην αναζήτησή τους και δεν χρειάζονται οι δοκιμαστικές ρίψεις για να βρούμε τα κοπάδια.

 

1212 300x300 - Το πέρασμα στην βαθιά καθετή a9 Angled Right Black 500x500 300x300 - Το πέρασμα στην βαθιά καθετή


673 300x225 - Το πέρασμα στην βαθιά καθετήΗλεκτρικό μηχανάκι βαθιάς καθετής :
  Το ηλεκτρικό μηχανάκι που θα πρέπει να προτιμήσουμε αν σκεπτόμαστε να προβούμε στην αγορά του είναι αυτό που θα διαθέτει ρύθμιση ταχύτητας ανόδου αλλά και δυνατότητα φρένου, και φυσικά την μικρότερη κατανάλωση ρεύματος.Υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές στον χώρο, τώρα τελευταία μάλιστα παρουσιάστηκαν  και κάποιοι μηχανισμοί οι οποίοι τοποθετούνται επάνω στα καλάμια. Με αυτόν τον τρόπο χρησιμοποιούνται και σε άλλα είδη ψαρέματος. Επίσης πολλοί κατασκευάζουν μόνοι τους αυτά τα μηχανάκια και μάλιστα μερικά από αυτά είναι πραγματικά αξιοζήλευτα .
Το αν είναι απαραίτητος ένας τέτοιος μηχανισμός ανήκει στην δικιά σας επιλογή αλλά φανταστείτε να θέλουμε να ανεβάσουμε ένα μολύβι 1 κιλό  με μια αρματωσιά 10 αγκιστριών γεμάτο με ψάρια  από βάθος των 300 μέτρων? Πραγματικά για όσους δεν το έχουν επιχειρήσει είναι πάρα πολύ κουραστικό. Την ρύθμιση της ταχύτητας θα την χρειαστούμε απαραίτητα , όταν οι αρματωσιά είναι φορτωμένη.
Όσο πιο σιγά τα ανεβάσουμε τόσο ποιο λίγες θα είναι οι απώλειες που θα έχουμε σε ψάρια. Πιο αναλυτικά και πιο απλά – έχουμε μια αρματωσιά με 15 αγκίστρια πχ. Νιώθουμε ότι είναι φορτωμένη και αρχίζουμε να ανεβάζουμε, αν η ταχύτητα είναι μεγαλύτερη από το επιθυμητό από 15 ψάρια που είναι πιασμένα θα ανεβούν επάνω τέσσερα η πέντε. Αυτό συμβαίνει γιατί σκίζονται πολύ εύκολα. Σε διάφορα ψαρέματα που κάνω με παρέα άλλοι ανεβάζουνε τρία με τέσσερα ενώ οι δικές μου έρχονται πάντα φορτωμένες.
Η διαφορά είναι εκεί. Στο αργό ανέβασμα. Βέβαια εγώ δεν τους λέω τίποτα παρά μόνο συνεχίζω να τους κάνω πλάκα . Τα φρένα – αυτά είναι απαραίτητα για τον εξής λόγο, πολλές φορές τυχαίνει να χτυπήσουν μεγάλα ψάρια όπως βλάχοι ,μπακαλιάροι, σαλούβαρδοι αλλά και καρχαρίες. Λοιπόν τι λέτε? Χρειάζονται τα φρένα οι όχι? Η κατανάλωση ρεύματος είναι και αυτό σημαντικός παράγοντας. Δουλεύοντας το μηχανάκι όλη την ημέρα η πολλές φορές και δύο ημέρες μετά από αυτό , αυτό που δεν επιθυμούμε σίγουρα είναι να μείνουμε από μπαταρία.

 

685 287x300 - Το πέρασμα στην βαθιά καθετήΑγκυρα Μπαλόνι : Προσωπικά δεν χρησιμοποιώ άγκυρα αυτό που κάνω είναι να πηγαίνω επάνω στα ψάρια να ρίχνω να σηκώνω και να ξανά επιστρέφω. Βέβαια αυτό προϋποθέτει καλό καιρό και όχι καιρούς φορτωμένους.
Έχω καταλήξει σε αυτό γιατί στο φουντάρισμα με την παραμικρή αλλαγή φεύγεις από τον τόπο και το κοπάδι. ¶ντε να σηκώσεις και να ξανακάνεις όλη αυτή την διαδικασία από την αρχή.
Αλλά πρέπει να αναλύσουμε και αυτή την επιλογή.Υπάρχουν ειδικές άγκυρες για το φουντάρισμα στα βαθιά νερά. Μια από αυτές είναι μία ανοξείδωτη άγκυρα η οποία είναι γεμισμένη με μολύβι για να έχουμε μεγαλύτερο ειδικό βάρος, τα άγκιστρα της είναι με φυσική επαναφορά δηλαδή αν ζοριστεί ανοίγουν τα φτερά τους για να ξεμπλοκάρει .
Αφού εντοπίσουμε το κοπάδι πάμε από πάνω και αφήνουμε να μας παρασύρει το ρεύμα. Εντοπίζουμε το ίχνος που αφήνει το GPS και σύμφωνα με αυτό πηγαίνουμε τουλάχιστον 200 μέτρα ποιο μπροστά από τον τόπο και φουντάρουμε περνώντας τον κρίκο του μπαλονιού μέσα στο σχοινί.
Ο κρίκος και το μπαλόνι βέβαια θα μας βοηθήσουν να ανεβάσουμε την άγκυρα μας .Λασκάρουμε λίγο λίγο το σχοινί μέχρι να φτάσουμε πάνω από το κοπάδι . Όπως είπαμε αν ο καιρός αλλάξει τότε τα ρεύματα θα μας διώξουν μακριά από τα ψάρια και οι διαδικασία θα πρέπει να γίνει από την αρχή.Αν διαπιστώσουμε ότι τα ρεύματα  πηγαίνουν την πετονιά μας αντίθετα η πιο πίσω θα πρέπει να ρυθμίσουμε την θέση μας ώστε οι πετονιές μας να πηγαίνουν πάνω στα ψάρια.
670 1024x765 - Το πέρασμα στην βαθιά καθετή

687 300x300 - Το πέρασμα στην βαθιά καθετήAρματωσιές : Κάποτε τις φτιάχναμε μόνοι μας  οι πιο απλή μέθοδος ήταν η εξής: Παίρνουμε 4 μέτρα πετονιά 100 άρα και κάθε 15 πόντους κάνουμε ένα κόμπο περνώντας μία χάνδρα ένα ίσιο στριφτάρι μετά άλλη μία χάνδρα και ξανά ένα κόμπο , με αυτόν τον τρόπο το στριφτάρι γυρίζει ελεύθερο γύρω από τον άξονά του. Τοποθετούμε επάνω στο στριφτάρι  ένα παράμαλλο 10 πόντους 80 άρη με μια στριφτό – παραμάνα  για να μπαίνει η να βγαίνει εύκολα το αγκίστρι παπαγαλέ Νο 2 η 4 και φτιάχνουμε μια σειρά από 15 αγκίστρια  στις δύο άκρες τοποθετούμε στριφτάρια με παραμάνα.
Αυτά πρέπει να είναι δυνατά και μεγάλα ικανά να αντέξουν τις απαιτήσεις του ψαρέματος. Στο κάτω μέρος βάζουμε ένα μολύβι τορπίλη του ενός κιλού δεμένο με μια πιο ψιλή πετονιά έτσι ώστε αν μαγκώσει να χάσουμε το μολύβι και όχι την αρματωσιά.

671 1024x765 - Το πέρασμα στην βαθιά καθετή

Αρματωσιές υπάρχουν πολλές στο εμπόριο εξελιγμένες με ψιλά συρματάκια η πλαστικά σε ποικίλες μορφές .Πολλοί χρησιμοποιούν και τεχνητά φώτα τα λεγόμενα sialum ελπίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο προσελκύουνε περισσότερο τα ψάρια. Προσωπικά δεν έχω δει μεγάλες διαφορές ώστε να δικαιολογούν την χρήση τους , είναι ένα έξοδο όμως μηδαμινό χωρίς να μας επιβαρύνει ιδιαίτερα.

 

Ψάρεμα : είπαμε για το εξοπλισμό ας προσπαθήσουμε να αναλύσουμε και λίγο την τεχνική . Τα ψάρια στα οποία απευθυνόμαστε είναι όπως προαναφέραμε οι Μπαλάδες, εκτός από αυτά θα μας τιμήσουν και οι Σκορπίνες και τα Χριστόψαρα ενώ  πολλές φορές οι εκπλήξεις δεν λείπουν από αυτούς τους πλούσιους ψαρότοπους. Τα μέρη στα οποία τα αναζητούμε είναι τα απότομα γκρέμια σε βάθη από 200 έως 450 μέτρα , έχουν αναφερθεί όμως και σε πιο βαθιά νερά .Κάποιοι γνωστοί τόποι που θα συναντήσουμε αυτά τα ψάρια είναι στην Κύθνο – στον Τζώρτζη – στην Μύλο και στην Aνδρο.
672 1024x765 - Το πέρασμα στην βαθιά καθετή

Αυτά τα μέρη είναι γνωστά στους περισσότερους  Αθηναίους ερασιτέχνες για σύντομες εξορμήσεις. Επίσης σε πολλά μέρη σε όλη την Ελλάδα όπως στην Κεφαλονιά στους Παξούς στην Χαλκιδική, Εύβοια και σε πολλά άλλα .Φτάνοντας στον τόπο βάζουμε σε λειτουργία το βυθόμετρο και αναζητούμε τα κοπάδια κάνοντας μεγάλους κύκλους. Αφού τα εντοπίσουμε τσεκάρουμε το σημείο στο GPS και κάνουμε μια δοκιμαστική ρίψη , προσέχοντας να εντοπίσουμε προς τα πού πάνε τα ρεύματα .

682 300x224 - Το πέρασμα στην βαθιά καθετήΟ σημαντικότερος παράγοντας δεν είναι να κάτσει το σκάφος πάνω από τα ψάρια αλλά να φτάνει η αρματωσιά μας σε αυτά , έτσι πολλές φορές χρειάζεται το σκάφος να είναι ποιο πίσω από τα ψάρια πιο μπροστά η ποιο πλάγια ανάλογα πάντα με τα ρεύματα. αφού τσεκάρουμε σε ποια θέση τελικά θέλουμε να φουντάρουμε τότε αφήνουμε τον καιρό να μας παρασύρει και σύμφωνα με το ίχνος του GPS φουντάρουμε και ανάλογα.

Τα δολώματα που θα χρησιμοποιήσουμε είναι οι γαρίδες, το φρέσκο σαυρίδι κομμένο σε φέτες και οι σαρδέλες .Οι γαρίδα είναι ευαίσθητη και πολλές φορές την φτιάχνουμε με ζάχαρη ώστε να σκληρύνει και να έχει ανθεκτικότητα στο αγκίστρι. Το Σαυρίδι είναι σκληρό δόλωμα πράγμα που μας επιτρέπει πιο εύκολα την σύλληψη, τη σαρδέλα προτιμήστε να την βάλετε σε δύο με τρία αγκίστρια ώστε  να μαλαγρώνει παράλληλα και το μέρος .

Πολλοί φίλοι χρησιμοποιούν ταυτόχρονα δύο αρματωσιές από 15 αγκίστρια , μία που ψαρεύει και μία που ετοιμάζουμε , για αυτό λοιπόν χρειάζονται τα στριφτάρια με τις παραμάνες για να είναι εύκολες οι αλλαγές .Ρίχνοντας την πρώτη αρματωσιά ετοιμάζουμε παράλληλα και την δεύτερη , έχουμε πολύ χρόνο στην διάθεση μας αφού για το κατέβασμα και το ανέβασμα θα μας χρειαστούν τουλάχιστον δέκα λεπτά .

679 198x300 - Το πέρασμα στην βαθιά καθετήΈτσι έχουμε έτοιμη μια δεύτερη αρματωσιά και στον χρόνο αυτό την δολώνουμε. Με το ανέβασμα της πρώτης τοποθετούμε την δεύτερη που έχουμε ετοιμάσει και την στέλνουμε στον βυθό .Τα τσιμπήματα είναι πολύ δυνατά και δεν θα έχουμε πρόβλημα να μη τα νιώσουμε εκτός αν το νήμα μας είναι πολύ χοντρό , αν χρησιμοποιήσουμε  πετονιά η υπάρχουν ισχυρά ρεύματα.  Για αυτό λοιπόν τον λόγο προτιμούμε να τοποθετήσουμε στο μηχανάκι μας ένα λεπτό νήμα αλλά συνάμα ισχυρό.

Προτιμάμε νήμα και όχι πετονιά γιατί η αμεσότητα και η ευαισθησία υπερτερούν σε αυτό το υλικό. Ένα νήμα Dacron 30 με 40 λιμπρών είναι αρκετό. Nα θυμάστε ότι όσο πιο λεπτό είναι το νήμα τόσο πιο καλά θα αισθανόμαστε τα τσιμπήματα. Υπάρχουν πολύ ισχυρά νήματα όπως αυτά που χρησιμοποιούμε στον μολύβι φύλακα το power pro αλλά το κόστος βέβαια θα είναι και πιο υψηλό αλλά αυτά που κερδίζεις τελικά κάνουν την διαφορά.

Mε το που φτάσει η αρματωσιά μας στο βυθό νιώθουμε και τα πρώτα χτυπήματα, λασκάρουμε σιγά σιγά ώστε η αρματωσιά μας να διπλώσει στον βυθό και τελικά να ακουμπήσουν και τα 15 αγκίστρια μας ώστε να γεμίσουν όλα. Αν την κρατήσουμε σε όρθια θέση είναι πιο πιθανόν τα υψηλά αγκίστρια να μην γεμίσουν , για αυτό και το δίπλωμα είναι σημαντικό ειδικά αν τα ψάρια βρίσκονται ακουμπισμένα στον βυθό.Για αυτό τον λόγω εγώ τοποθετώ και ένα μολύβι 80 gr πάνω από το στριφτάρι της μάνας ώστε να μου διπλώνει ποιο εύκολα.

Δεν νομίζω ότι έχω να συμπληρώσω κάτι άλλο γενικά το συμπέρασμα είναι όπως η κλασική καθετή αλλά με ενισχυμένα εργαλεία και φυσικά πολλά αγκίστρια. Αυτό που πρέπει να σας επισημάνω είναι ότι επειδή οι τόποι είναι μακρινοί και συχνά σε ανοιχτά πελάγη θα πρέπει να ενημερωνόμαστε πολύ σωστά για τον καιρό για να αποφύγουμε επικίνδυνες καταστάσεις .

Αλλωστε το ψάρεμα αυτό προϋποθέτει πολύ καλούς καιρούς , για να έχετε την άνεση και την ευκολία για ένα ψάρεμα γεμάτο διασκέδαση .

Ας δούμε λοιπόν τα ψάρια στα οποία θα απευθυνθούμε περισσότερο.

Και μην ξεχνάτε φίλοι μου ότι όπως είπε και ο Σωκράτης ( ένα ξέρω ότι δεν ξέρω τίποτα) με αυτόν τον τρόπο θέλω να σας πω ότι πολύ θα ήθελα να ακούσω και τις δικέ σας απόψεις η κόλπα που δεν έχω αναφέρει κατά την γνώμη σας στην επιλογή ( page post - Το πέρασμα στην βαθιά καθετήΠες την γνώμη σου ) ώστε να φαίνεται στην κάτω πλευρά του άρθρου και να πάρουμε και εμείς κάποιες περισσότερες γνώσεις .

693 300x132 - Το πέρασμα στην βαθιά καθετήΜπαλάδες
Το λυθρίνι του πελάγους, με επιστημονική ονομασία pagellus bogaraveo. Ανήκει στην οικογένεια των σπαριδών. Συναντιέται στον Παγασητικό κόλπο, στιςΚυκλάδες, στο Ιόνιο και σε άλλες περιοχές στην Ελλάδα.
Έχει σώμα που σκεπάζεται με χοντρά λέπια. Το χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι μία μαύρηκηλίδα στενή στα πλευρικά του πτερύγια. Ζει σε βυθούς ποικίλης προέλευσης με βράχους, οργανικά υπολείμματα, άμμο ή λάσπη, που κυμαίνονται από 20-120μέτρα, θα το βρούμε όμως περισσότερο σε βάθη μέχρι και των 400 μέτρων.
Του αρέσουν τα βαθιά καθαρά νερά, οι τροκάδες, οι τραγάνες και οι ξέρες, όπουβόσκει στο βυθό, ψάχνοντας ζωντανούς μικροοργανισμούς. Σχηματίζει κοπάδια ακολουθούμενα από πελαγίσιους χάνους και πέρκες που το ακολουθούνόλο χαρά στη βοσκή. Το χειμώνα πηγαίνει σε βαθύτερα νερά.
Τα νεαρά άτομα κυκλοφορούν στις ακτές. Είναι σεξουαλικά ώριμο κατά το 1’ ή 2’ χρόνο της ζωής του και είναι ερμαφρόδιτο. Γεννιέται αρσενικό και στη συνέχεια γίνεται θηλυκό, στο μήκος των 20 εκατοστών. Υπάρχουν όμως και άτομα μόνο αρσενικά.Η αναπαραγωγή γίνεται την άνοιξη και το καλοκαίρι με αβγά πελαγικά. Τρέφεται κυρίως με ασπόνδυλα, γαρίδες, μικρά καλαμαράκια και ψαράκια.Του αρέσουν επίσης τα μαλάκια, οι σωλήνες, οι καρτσίνες και τα σκουλήκια.Ψαρεύεται σε βραχώδεις βυθούς με καθετή ή παραγάδι.Έχει πολύ νόστιμο κρέας.

695 300x201 - Το πέρασμα στην βαθιά καθετήΤΟ ΧΡΙΣΤΟΨΑΡΟ Μύθος, αλήθεια, λέγεται πάντως ότι ο Αγιος Πέτρος έπιασε ένα τέτοιο ψάρι και το άκουσε να κλαίει πονεμένα, το λυπήθηκε και το ξανάριξε στο νερό. Από τότε φέρει στο σώμα του τα σημάδια από τα δάχτυλα του μαθητή του Ιησού.

H επιστημονική ονομασία είναι zeus faber. Λέγεται και ρετούλα ή Σαν πιέρος.Η αλήθεια είναι πάντως πως, όταν πιάσουμε ένα τέτοιο ψάρι και το βγάλουμε έξω από την θάλασσα ζωντανό, γρυλίζει όπως ένα μικρό γουρούνι.
Το ραχιαίο πτερύγιο του είναι πολύ μεγάλο, σχεδόν όσο το σώμα του, ενώ τα αγκάθια του καταλήγουν σε μονά λοφία.Λέπια έχει πάρα πολύ μικρά, σχεδόν αμελητέα ή και καθόλου και το δέρμα του είναι σαν γυαλόχαρτο.
Όταν όμως το πιάσουμε και οδηγηθεί στην κατσαρόλα, μαλακώνει και είναι νοστιμότατο. Η σάρκα του ψαριού είναι σαν μπαμπάκι, όλο ψαχνό και φτιάχνει ανεπανάληπτη σούπα.Πρόκειται για ιδιόρρυθμο ψάρι με σώμα πλατύ που φέρει ολόγυρα του αγκάθια, ενώ διαθέτει μεγάλο στόμα. Το χρώμα του είναι σταχτοπράσινο και στις 2 πλευρές του υπάρχουν δύο μαύρες βούλες. Τα χριστόψαρα γεννούν το καλοκαίρι και τα αβγά τους είναι πλαγκτονικά.Ψαρεύεται με δίχτυα, παραγάδια, αλλά μπορεί να τσιμπήσει και στην καθετή μας, ορμώντας σε ένα από τα ψάρια που έχουν πιαστεί σε αυτή. Φτάνει σε μήκος τα 60 εκατοστά.

 

694 300x195 - Το πέρασμα στην βαθιά καθετήΗ ΣΚΟΡΠΙΝΑ Η σκορπίνα (scorpaena scrofa), είναι ένα από τα πολύ κοινά ψάρια, με φριχτή εμφάνιση. Έχει χοντροκομμένο σώμα, μεγάλο κεφάλι στολισμένο με πολυάριθμες δερματικές προεξοχές, ακόμα και κάτω από την μασέλα.

Τα πτερύγια είναι πάντα αρκετά φαρδιά με αγκαθωτές και μαλακές ακτίνες.Το σώμα του είναι βασικά κόκκινο, με σκούρους λεκέδες, έχει όμως την ικανότητα να αλλάζει χρώμα και να καμουφλάρεται με το υπόστρωμα που ακουμπάει.

Μπορεί να φτάσει το μήκος των 50 πόντων. Ζει αρκετά μακριά από την ακτή, σε βυθούς με βάθος ακόμα και 500 μέτρα. Μικρές σκορπίνες ζουν κοντά στις ακτές, κυρίως κοντά σε σκοπέλους. Ψαρεύεται τυχαία με τα δίχτυα, με την καθετή και με τα παραγάδια. Τα τσιμπήματα της, ιδίως των αγκαθιών των επικαλυμμάτων, είναι επικίνδυνα και σίγουρα επώδυνα, γιατί έχουν δηλητηριώδεις αδένες.

Αλλα ψάρια που μπορεί να μας τύχουν είναι ο Βλάχος και ο Μπακαλιάρος
691 300x201 - Το πέρασμα στην βαθιά καθετή

 

Share