αθώς στην θάλασσα και στα απόμερα κολπάκια σπάνια υπάρχει η δυνατότητα άμεσης παροχής βοήθειας από κάποιον εξειδικευμένο, είναι πολύ σημαντικό τα μέλη του πληρώματος του σκάφους, να έχουν έστω κάποια στοιχειώδη γνώση σε θέματα πρώτων βοηθειών.

Υπάρχουν μικρά και ασήμαντα προβλήματα που εάν δεν αντιμετωπισθούν σωστά, κινδυνεύουμε να έχουμε άσχημες εξελίξεις.
Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε κάποια απλά περιστατικά θα πρέπει να υπάρχει πάντα στο σκάφος ένα κουτί πρώτων βοηθειών άρτια εξοπλισμένο.
Το κουτί πρώτων βοηθειών θα πρέπει να φροντίζουμε να είναι σε μέρος καλά προφυλαγμένο από την υγρασία, την σκόνη, τον ήλιο και τις αναθυμιάσεις.

Να είναι άμεσα προσβάσιμο και βέβαια να φροντίζουμε το περιεχόμενό του να μην έχει υπερβεί τις ημερομηνίες λήξης.
Ένας καλός τρόπος για να το αποφύγουμε αυτό είναι να ανανεώνουμε το φαρμακείο λίγο πριν την έναρξη των καλοκαιρινών μας εξορμήσεων.
Ας εξοπλίσουμε λοιπόν το κουτί πρώτων βοηθειών και ας δούμε πότε και που χρησιμοποιούμε το υλικό του.

Για τον καθαρισμό τραυμάτων, χρειάζεται να προμηθευτούμε: βαμβάκι, οξυζενέ, οινόπνευμα, Betadine, ή άλλο αντισηπτικό υγρό, ιώδιο, Pulvo για την επούλωση των πληγών, απλές αποστειρωμένες γάζες, αυτοκόλλητοι αποστειρωμένοι επίδεσμοι σε διάφορα μεγέθη, δύο τρία ρολά κολλητικής ταινίας, ψαλίδι, νυστέρι λάμα, γάντια χειρουργικά και ένα ιμάντα ή λάστιχο για την παρεμπόδιση κυκλοφορίας του αίματος.

SKAFOI POLITELEIAS1 300x242 - Το φαρμακείο του σκάφουςΣτην περίπτωση εκδοράς (γδάρσιμο) – ένας από τους πιο συνηθισμένους τραυματισμούς που συμβαίνει στα σκάφη και τις παραλίες μετά από κάποιο γλίστρημα – πρέπει να καθαρίσουμε την πληγή με κάποιο καθαριστικό όπως οξυζενέ, φυσικό ορό, Betadine.
Κατόπιν τοποθετούμε στην πληγή κάποιον επίδεσμο ή γάζα προσέχοντας να μην κολλήσει. Στερεώνουμε τον επίδεσμο με την κολλητική ταινία, εάν κρίνουμε σκόπιμο μπορούμε στην πληγή να βάλουμε κάποια αντιβιοτική αλοιφή.

Στην περίπτωση όμως της αιμορραγίας, όταν δηλαδή έχουμε κόψιμο του ιστού (π.χ. από σπασμένα γυαλιά στην παραλία) η πρώτη μας μέριμνα είναι να σταματήσουμε την αιμορραγία.
Αυτό το επιτυγχάνουμε με άσκηση πίεσης στην πληγή για ορισμένα λεπτά, αφού όμως έχουμε τοποθετήσει κάποια αποστειρωμένη γάζα ή άλλο αποστειρωμένο υλικό.

Ο καθαρισμός της πληγής δεν πρέπει να γίνεται με οξυζενέ, διότι καταστρέφει τα κύτταρα που αναπαράγουν τον ιστό, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η επούλωση του τραύματος.
Χρησιμοποιούμε Betadine. Δεν απομακρύνουμε τις γάζες παρά μόνο όταν έχει σταματήσει για καλά η αιμορραγία.

Τα εγκαύματα αναλόγως του βαθμού τους αντιμετωπίζονται ανάλογα.

Στην περίπτωση εγκαύματος α΄ βαθμού(όπως τα ηλιακά εγκαύματα) βυθίζουμε την πάσχουσα περιοχή σε κρύο νερό ή την καλύπτουμε με ένα κομμάτι ύφασμα βρεγμένο με κρύο νερό.
Μπορούμε επίσης να κάνουμε χρήση κάποιας καταπραϋντικής κρέμας όπως Bepanthol.

Στα εγκαύματα β΄ βαθμού ακολουθούμε την ίδια τακτική χωρίς όμως να προσπαθήσουμε να σπάσουμε τις φουσκάλες που δημιουργούνται.
Για οφθαλμικά περιστατικά μπορούμε να έχουμε Tetracaine σαν αναισθητικό σε ξένα σώματα, κάποιο κολλύριο και αλοιφή Corbex για επιπεφυκίτιδα.
Για την περίπτωση της ναυτίας, χάπια για την ναυτία.

Για τσιμπίματα εντόμου, ψαριού και αλεργικού σοκ σε ελαφρές περιπτώσεις, στικ αμμωνίας, Zirtek σε χάπι και fenistil gel ή phenergan cream.
Στα πιο σοβαρά περιστατικά solucortef, κορτιζονούχο εναίσιμο ή fenistil εναίσιμο εφ’ όσον μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ένεση.

Για διαρροϊκές καταστάσεις και σε περίπτωση έντονης διάρροιας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προσωρινά για ένα εικοσιτετράωρο Imodium caps και παράλληλα να πιούμε κουταλιά κουταλιά ένα ποτήρι αλατόνερο, για την πιθανή αφυδάτωση.

Για το στομάχι αρκούν τρεις καρτέλες simeco ή Maalox plus.

Στην περίπτωση εμετού χρειάζονται vomex σε υπόθετα ή ενέσεις και primperan.
Για αντιβίωση ως τοπικά αντιβιοτικά χρησιμοποιούμε: oint bactroban, oint fricidin, spray pulvo και ως συστηματικά αντιβιοτικά: amoxil 500.

Για εμπύρετες καταστάσεις: ασπιρίνη, depon, panadol, lonarid mono, paracetamol και για την ανακούφιση του πόνου : naprosyn, voltaren, cataflarn, mesulid κ.λ.π. Φυσικά αν και δεν χρειάζεται υπενθυμίζουμε πως πριν από κάθε χρήση φαρμάκου, θα πρέπει να διαβάζουμε τις οδηγίες χρήσης και να συμβουλευόμαστε γιατρό όταν έχουμε κάποια αλλεργία σε ορισμένα φάρμακα.

Όλα τα παραπάνω απαιτούν ένα ιδιαίτερα μεγάλο χώρο και όχι τα μικρά φαρμακεία του εμπορείου, εγώ θα πρότεινα ένα μεγάλο τάπερ που κλείνει αεροστεγώς.

Φροντίζουμε λοιπόν για να έχουμε!

Share