Eίναι εύκολο και μπορεί να γίνει πρακτικά με όλες τις ερασιτεχνικές μεθόδους. Στα άβαθα και καθαρά νερά ψαρεύεται πολύ καλά στα πεταχτά, χρησιμοποιώντας ένα κοντό καλάμι εφοδιασμένο με σύνθετη ορμιά, κατασκευασμένη από πλεξούδα από τρίχες αλόγου και αρματωμένη μ’ ένα μόνο αγκίστρι στην άκρη
p2149 237x300 - Το ψάρεμα του αγριοτσίροτου.στο οποίο δολώνονται κάμπιες κρεατόμυγας. Αυτό το είδος ψαρέματος είναι αρκετά διασκεδαστικό, επειδή γίνεται με ελαφρύ εξοπλισμό και συχνά πιάνονται αρκετά χοντρά και γερά ψάρια.Ιδιαίτερα στα ρηχά νερά, όπου τα φύκια φτάνουν σχεδόν στην επιφάνεια ακόμα και η τεχνητή μύγα δίνει πολύ καλά αποτελέσματα και εγώ ο ίδιος έχω διασκεδάσει πολύ ψαρεύοντας μεγάλα αγριοτσίροτα σε ορισμένες λίμνες χρησιμοποιώντας την σύνθετη ορμιά που χρησιμοποιώ συνήθως για το ψάρεμα των σολομονιδών. Η δυσκολία, συνεπώς, και το χάρισμα του ψαρέματος σ’ αυτές τις συνθήκες εξαρτιούνται απ’ την ανάγκη να παλέψει κανείς ενάντια σ’ ένα ψάρι που προσπαθεί με κάθε τρόπο να φτάσει στα φύκια και να βρει εκεί κρυσφήγετο, κάνοντας έτσι δύσκολη την επαναφορά. Τώρα, η μανoύβρα επαναφοράς είναι δύσκολη αν το ψάρι που έχει τσιμπήσει ξεπερνά τα 500 γραμμάρια βάρος.

Σε ορισμένες συνθήκες, ιδιαίτερα προς το βράδυ, το αγριοτσίροτο τσιμπά με μεγάλη ευκολία την τεχνητή μύγα και έχω παρευρεθεί σε πραγματικές εκατόμβες μεγάλων αγριοτσίροτων, που έγιναν με την χρησιμοποίηση, ακόμα και σε ακίνητα νερά, της μύγας με ένα φελλό που είχε μολύβι, μέθοδος που αποδίδει ταυτόχρονα πολλά ψάρια με μεγάλο μέγεθος.Αν στο ψάρεμα αναζητάμε (κι έτσι πρέπει να είναι) μονάχα την αθλητική ικανοποίηση, αναμφίβολα το ψάρεμα του αγριοτσίροτου, ιδιαίτερα για τους αρχάριους, προσφέρει πολλά και πραγματικά συναρπαστικά χαρίσματα.Το μεγαλύτερο μέρος των αρχάριων ψαρεύει εντούτοις το αγριοτσίροτο με τη συνηθισμένη μέθοδο βυθού με ελαφριά αρματωσιά: ορμιά με φελλό που στην άκρη έχει ένα μόνο αγκίστρι.

p2146 300x245 - Το ψάρεμα του αγριοτσίροτου.Αυτό το ψάρεμα γίνεται προπάντων στις λίμνες που είναι πλούσιες σε βλάστηση, στα διαστήματα που υπάρχουν ανάμεσα στα πλατιά φύλλα των νυμφών, των ωραίων αυτών υδρόβιων φυτών.
Στα κανάλια, όπου μπορεί κανείς να κρατά την ορμιά κάθετα με την κορυφή, είναι προτιμότερο να ψαρεύει κανείς χωρίς φελλό, ιδιαίτερα αν η τοποθεσία έχει μεγάλα αγριοτσίροτα, που έχουν γίνει κάπως δύσπιστα από την παρουσία των ψαράδων.Σ’ αυτή την περίπτωση χρησιμοποιείται ένα καλάμι μήκους 4-5 ή ακόμα και 6 μέτρα, εφοδιασμένο με μια πιο κοινή ορμιά. Η ορμιά δεν έχει καθόλου φελλό, ενώ έχει απλώς ένα μολύβι 15-20 εκατοστά πάνω απ’ το αγκίστρι. Η ορμιά μπαίνει σε λειτουργία με κατάλληλους χειρισμούς της κορυφής, με τρόπο ώστε το δόλωμα να μετακινείται συνεχώς. Με αυτή τη μέθοδο μπορούν να προσελκυστούν ακόμα μεγάλα και γεροδεμένα ψάρια, που αλλιώς θα ήταν δύσκολο να επιτεθούν στο δόλωμα.

p2150 200x300 - Το ψάρεμα του αγριοτσίροτου.Το καλοκαίρι, στις λίμνες, στα κανάλια ή στα έλη, εκεί που είναι κοινά τα μεγάλα αγριοτςίροτα, ψαρεύουν με επιτυχία αυτό το ψάρι και με το ελαφρύ εξακοντιζόμενο δόλωμα, χρησιμοποιώντας απλό νήμα νάυλον 15 εκατοστών του χιλιοστού, έτσι ώστε να επιτρέπεται στο κοντό και εύκαμπτο καλάμι να ρίχνει σε ορισμένη απόσταση πολύ μικρά κουταλάκια που δεν είναι παραπάνω από 2-3 γραμμάρια. Τα κουταλάκια, άσπρα ή κίτρινα, τα ακολουθούν σχετικά εύκολα τα μεγάλα αγριοτσίροτα και το ψάρεμα, εκεί που αυτό το ψάρι είναι κοινό, είναι αρκετά ενδιαφέρον και διασκεδαστικό. Δεν είναι σπάνιο, κατά τη διάρκεια του ψαρέματος της περκοπέστροφας, όταν γίνεται σε περιοχές που συνυπάρχουν τα δυο είδη, ο ψαράς θα έχει την έκπληξη να αντιληφθεί πως στο κουταλάκι επιτέθηκε ένα μεγάλο αγριοτσίροτο, το οποίο με την πρώτη ματιά το συγχέει με μια μεγάλη περκοπέστροφα. Ο ψαράς σ’ αυτή την περίπτωση δεν μένει ανικανοποίητος, επειδή η πάλη είναι πραγματικά βίαιη και η αντίσταση που προβάλλει στη σύλληψη του, είναι πολύ μεγάλη.
Δεν νομίζω ότι πρέπει να προσθέσω τίποτ’ άλλο γι’ αυτό το ψάρι, εκτός να συμβουλέψω τον έμπειρο ψαρά να προσκαλέσει τον αρχάριο να ψαρέψει αυτό το ψάρι, πριν προσπαθήσει με οποιοδήποτε άλλο είδος, που χρειάζεται μεγαλύτερη πείρα.

Share