kioyrtos 300x212 - Ψάρεμα με κιούρτοΜια παγίδα που χρησιμοποιείται για πολλά είδη ψαριών όπως:Σκάροι, Σάλπες, Σαργοί, Κέφαλοι,Ροφοί, Στήρες κ.α.
Ο κιούρτος είναι τέχνη, και ως τέχνη πρέπει να ξέρουμε πως να τον δολώνουμε, που τον ρίχνουνε,
τον τύπο που χρησιμοποιούμε (υπάρχουν διάφορα σχήματα). Οι περισσότεροι κιούρτοι είναι
στρογγυλοί, με διάμετρο από μισό έως 2 μέτρα, συνηθέστεροι είναι αυτοί με διάμετρο 0,80-1,20
μέτρα με τρύπα περίπου 15cm και ύψος περίπου 20cm.

Για δόλωμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το φύκι που φυτρώνει ρηχά στα βραχάκια και γλιστρά, φτιάχνουμε μπάλες από ζυμάρι. Επί πλέον καλό δόλωμα είναι και το τυρί που βγάζει μυρωδιά, ακόμα
και χαλασμένο θα δουλέψει καλύτερα. Λιώνουμε λοιπόν τα τυριά και χρησιμοποιούμε τούλι η καλσόν για να τα κάνουμε μπάλες, προσθέτοντας μέσα μικρά  πετραδάκια. Εκεί που θα ρίξουμε τον κιούρτο πρέπει να μαλαγρώσουμε 2-3 μέρες πριν. Τα ψάρια πρέπει να συνηθίσουν ότι στο συγκεκριμένο μέρος υπάρχει.

Share